Izdvajamo

Sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Prijedoru potvrdio je otptužnicu protiv A.O. (42) iz Kozaruše kod Prijedora zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepovredivost stana.

Optužnicom koju je podiglo Okružno Tužilaštvu u Prijedoru njemu se na teret stavlja da je 8 februara ove godine u vremenskom periodu između 14 i 16 časova u mjestu Kozaruša kod Prijedora, došao do kuće u vlasništvu mještanina M. R..

-Nasilno je otvorio zaključana vrata kuće, a potom na štoku urezao slovo “A”. Potom je nasilno otvorio i drvena vrata koja vode u hodnik kuće i opet na štoku urezao slovo “A”. – navodi se u optužnici i dodaje da je optuženi potom ušao u dnevni boravak u kojem je razbacao stvari.

- Potom je uzeo flašu “Nektar” piva, upalio televizor, , legao na ugaonu garnituru gdje ga je zatekla policija PS Prijedor 2 – piše u optužnici

Nezvanično doznajemo da je optuženi Abaz Okić


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.