Izdvajamo

Dok se u prijedoru bore protiv polava u Kozracu, naselje Dera klizište pravi štetu stanovnicima. Na imanju Refika Hirkića klizište je oštetilo objakat u izgradnji. Za sanaciju ovog lizišta trebat će dosta rada i sredstava. Udruženje poljoprivrednika "Agrarija" Kozarac, će sutra uveče 16.05.u 20.00 sati u restoranu Laguna dogovarati kako da se pomogne porodici Hirkić.

Kod Mutničke džamije opet odron na magistralnom putu. Nadležni nikako da nađu riješenje, kako zaustaviti ovaj odron. Malo jača kiša i opet ista slika.
Iako je vodostaj Sane u opadanju, U Gomjenici i dalje katastrofalna situacija.

 

 


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.