Izdvajamo

U protivgradnu sezonu, koja počinje za tri dana, preduzeće "Protivgradna preventiva RS" ulazi sa 1.790 raketa, potvrđeno je "Nezavisnim" u ovom javnom preduzeću.

Kako su precizirali, u pitanju je 1.400 protivgradnih raketa preostalih iz prošle godine, te još 390 novonabavljenih.

"Početak sezone biće dočekan sa osam raketa po jednoj protivgradnoj stanici. Kao i svake godine, planirana je nabavka i drugog kontingenta u količini od 710 raketa, tako da bismo raspolagali ukupno sa 2.500 protivgradnih raketa, odnosno 11 raketa po jednoj protivgradnoj stanici", naveli su iz "Protivgradne preventive RS".

U sistemu protivgradne zaštite je 26 lokalnih zajednica, uključujući Brčko distrikt, te opštinu Gradačac u FBiH.

"U RS su u sistemu Banjaluka, Prijedor, Doboj, Bijeljina, Zvornik i Gradiška, potom Kozarska Dubica, Laktaši, Srbac, Derventa, Prnjavor, Modriča, Šamac, Oštra Luka, Petrovo, Vukosavlje, Brod, Donji Žabar, Lopare, Pelagićevo, Ugljevik, Bratunac, Stanari i Srebrenica", precizirali su iz "Protivgradne preventive RS".

U protivgradnoj sezoni ove godine u sistemu će, pored ovih 26 lokalnih zajednica, na čijem području je raspoređeno 218 klasičnih protivgradnih stanica, u funkciji biti i 11 automatskih protivgradnih stanica te 35 prizemnih generatora srebro-jodida.

"U toku protivgradne sezone u rad će biti puštene i izgrađene automatske protivgradne stanice, koje budu ispunile sve uslove za njihovo aktiviranje. Branjena teritorija iznosi više od milion hektara", pojašnjavaju iz "Protivgradne preventive RS".

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da su se poljoprivrednici u proteklim godinama poprilično oslanjali na protivgradnu preventivu.

"U nemalom broju slučajeva njihovo djelovanje davalo je dobre rezultate. Jasno je da će nove stanice, koje namjeravaju instalirati, omogućiti blagovremenije i efikasnije dejstvo", rekao je Marinković, koji se nada da će "Protivgradna preventiva RS", po potrebi, nabaviti i dodatni broj raketa.

Inače, tokom prošlogodišnje sezone zaštite od grada cjelokupan sistem protivgradne preventive je bio aktiviran tokom 78 dana, što je daleko više od sezone u 2017. godini i prosjeka rada, odnosno dejstva u proteklih 20 godina.

"U toku 43 dana sa dejstvima ispaljeno je 1.497 protivgradnih raketa", precizirali su iz "Protivgradne preventive RS".

Podsjetimo, u proteklih nekoliko godina u sistem protivgradne zašitite su ušle četiri lokalne zajednice, i to Ugljevik i Lopare od 2013, a Srebrenica i Stanari od 2017. godine.

BROJKE

1.497 protivgradnih raketa ispaljeno u 2018.
1.400 protivgradnih raketa ostalo iz 2018.
390 novonabavljenih raketa
26 lokalnih zajednica u sistemu zaštite


Nezavisne


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.