Izdvajamo

U protivgradnu sezonu, koja počinje za tri dana, preduzeće "Protivgradna preventiva RS" ulazi sa 1.790 raketa, potvrđeno je "Nezavisnim" u ovom javnom preduzeću.

Kako su precizirali, u pitanju je 1.400 protivgradnih raketa preostalih iz prošle godine, te još 390 novonabavljenih.

"Početak sezone biće dočekan sa osam raketa po jednoj protivgradnoj stanici. Kao i svake godine, planirana je nabavka i drugog kontingenta u količini od 710 raketa, tako da bismo raspolagali ukupno sa 2.500 protivgradnih raketa, odnosno 11 raketa po jednoj protivgradnoj stanici", naveli su iz "Protivgradne preventive RS".

U sistemu protivgradne zaštite je 26 lokalnih zajednica, uključujući Brčko distrikt, te opštinu Gradačac u FBiH.

"U RS su u sistemu Banjaluka, Prijedor, Doboj, Bijeljina, Zvornik i Gradiška, potom Kozarska Dubica, Laktaši, Srbac, Derventa, Prnjavor, Modriča, Šamac, Oštra Luka, Petrovo, Vukosavlje, Brod, Donji Žabar, Lopare, Pelagićevo, Ugljevik, Bratunac, Stanari i Srebrenica", precizirali su iz "Protivgradne preventive RS".

U protivgradnoj sezoni ove godine u sistemu će, pored ovih 26 lokalnih zajednica, na čijem području je raspoređeno 218 klasičnih protivgradnih stanica, u funkciji biti i 11 automatskih protivgradnih stanica te 35 prizemnih generatora srebro-jodida.

"U toku protivgradne sezone u rad će biti puštene i izgrađene automatske protivgradne stanice, koje budu ispunile sve uslove za njihovo aktiviranje. Branjena teritorija iznosi više od milion hektara", pojašnjavaju iz "Protivgradne preventive RS".

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da su se poljoprivrednici u proteklim godinama poprilično oslanjali na protivgradnu preventivu.

"U nemalom broju slučajeva njihovo djelovanje davalo je dobre rezultate. Jasno je da će nove stanice, koje namjeravaju instalirati, omogućiti blagovremenije i efikasnije dejstvo", rekao je Marinković, koji se nada da će "Protivgradna preventiva RS", po potrebi, nabaviti i dodatni broj raketa.

Inače, tokom prošlogodišnje sezone zaštite od grada cjelokupan sistem protivgradne preventive je bio aktiviran tokom 78 dana, što je daleko više od sezone u 2017. godini i prosjeka rada, odnosno dejstva u proteklih 20 godina.

"U toku 43 dana sa dejstvima ispaljeno je 1.497 protivgradnih raketa", precizirali su iz "Protivgradne preventive RS".

Podsjetimo, u proteklih nekoliko godina u sistem protivgradne zašitite su ušle četiri lokalne zajednice, i to Ugljevik i Lopare od 2013, a Srebrenica i Stanari od 2017. godine.

BROJKE

1.497 protivgradnih raketa ispaljeno u 2018.
1.400 protivgradnih raketa ostalo iz 2018.
390 novonabavljenih raketa
26 lokalnih zajednica u sistemu zaštite


Nezavisne


"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.