Izdvajamo

Upoznali smo se na setu snimanja modnog editorijala

Prijedorčanka Melina Haskić već nekoliko godina ljubi popularnog austrijskog TV voditelja i modnog stručnjaka Žan-Kloda Mpasija (Jean-Claude Mpassy).

Upoznala ga je radeći jednu kampanju u Beču. Ovaj poznati par u Austriji je spojila moda. Žan je zajedno s Melinom dolazio prošlog ljeta u našu zemlju, u koju se zaljubio na prvi pogled.

- Žana sam upoznala nakon što sam se vratila iz Istanbula da vidim porodicu i odradim jedno snimanje. On je bio kao stilista i tako se desila ljubav na prvi pogled. On je, također, najpoznatiji muški bloger u Beču, često ide na sedmice mode u Milano i Pariz. Angažiran je i kao voditelj na televiziji „Sky“ u sportskim emisijama. On je svestrana ličnost. Bili smo prošle godine u Sarajevu, zaljubio se u naše ljude, hranu, sve mu se dopalo – otkriva nam Haskić.

Lijepa Melina se rodila u BiH, a onda se zbog ratnih dešavanja s porodicom preselila u Austriju. Sasvim obična revija u frizerskom salonu dovela ju je do svjetskih modnih metropola.

- Jedan frizer je tražio modele za kosu, to je vidjela modna agencija u Beču, s kojom sam potpisala ugovor, i onda sam krenula da radim u Milanu, Parizu, Istanbulu i Indiji. Najviše sam bila angažirana u Italiji, naročito kampanje za bikini i donji veš. Izdvojila bih kampanju za „Calzedoniju“, koju smo snimali u Milanu – priznaje nam manekenka.

Dnevni Ava

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.