Izdvajamo

U Prijedoru će se 15. februara u Sportskoj dvorani ” Mladost” od 10,00 do 18,00 časova održati prva manifestacija pod nazivom “Upoznajmo se”. Riječ je o aktivnosti u okviru projekta “Jačanje nacionalnih manjina u BiH” koji se od septembra prošle godine provodi u Prijedoru.

Opšti cilj projekta, koji je dio programa Evropske unije i Vijeća Evrope pod nazivom “Horizontal Faciliti za zapadni Balkan i Tursku”, je unapređenje mehanizama zaštite ljudskih prava osoba koje pripadaju nacionalnim manjinama u skladu sa evropskim standardima.
U okviru manifestacije planirano je kviz takmičenje učenika osmih razreda 12 prijedorskih osnovnih škola o poznavanju nacionalnih manjina u gradu Prijedoru i nacionalnim manjinama u BiH.
Pored kviza, biće priređeni i scenski nastupi, izloženi panoi sa rekvizitima i prezentacijom nacionalnih kuhinja.
Pored ove manifestacije, kao dio projekta planirana je izrada brošure i dokumentarnog filma o nacionalnim manjinama u gradu Prijedoru.
Inače, riječ je o grantu koji sa 10.000 eura finansiraju Evropska unija i Vijeće Evrope i 1.000 eura Grad Prijedor koji nizom planiranih aktivnosti projekta treba da doprinese promovisanju i poboljšanju položaja nacionalnih manjina, jačanju institucionalne saradnje u oblasti manjina, rješavanju njihovih potreba u oblasti tradicije, kulture, istorije i jezika. Takođe, projektom je predviđeno da se za četiri nacionalne manjine u gradu Prijedoru nabavi literatura za brzo učenje njihovih matičnih jezika.
U implementaciji projektnih aktivnosti, pored Gradske uprave, kao partneri, direktno su u projekat uključena četiri registrovana udruženja nacionalnih manjina i to Udruženje Roma Prijedor, Udruženje Ukrajinaca “Kozak” Trnopolje, Udruženje Slovenaca “Lipa” i Udruženje Čeha “Česka beseda”. Takođe, partneri u implementaciji projektnih aktivnosti su i Savez nacionalnih manjina Republike Srpske, kao i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički Pedagoški Zavod Republike Srpske.
Pored Prijedora dio projekta su i Brčko, Prnjavor, Sarajevo i Tuzla.

(Prijedorgrad.org)

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.