Izdvajamo

Danas je Planinarsko društvo „Mrakovica“ Kozarac održalo izvještajnu skupštinu. Pored mnogobrojnih članova društva, skupštini su prisustvovali Gradonačelnik Grada Prijedora Milenko Đaković i predsjednik Skupštine Grada Prijedora Sead Jakupović, te gosti iz drugih društava, kao i gosti iz drušvenopolitičkog života.

U uvodu Jasna Kahrimanović-Salihbasić, predsjednica PD Mrakovica, je naglasila:"Mi nemamo puno kadrova ali radimo sa onim što imamo i trudimo se da sve odradimo što je bolje moguće"

Nakon utvrđivanja broja prisutnih i usvajanja dnevnog reda predsjednica PD "Mrakovica" Salihbašić je podnijela izvještaj o radu i aktivnostima društva u 2018.godini.
Izdvajamo:
Cijela ova godina je protekla u realizaciji Skupštinske odluke iz 2017.godine, a odnosi se na pripremu i završetak projekta asfaltiranja puta do planinarskog doma. Ova akcija uspješno završena. Pohvalila je komisiju koja je radila na ovom projektu i vrlo uspješno odradili ovaj posao.

Komisija za infrastrukturu je aktivno radila na redovnom održavanju planinarskog doma. Za sve aktivnosti vezane za ovaj period i realizovane u ovom periodu zaslužni su članovi PD"Mrakovica"Kozarac , njegovi simpatizeri i svi ljubitelji prirode na čemu im svima zahvaljujemo .
Onima koji su se svestrano i maksimalno angažovali odlukom donesenom na ovoj Skupštini uručujemo prigodne zahvalnice .
Izvještaj je jednoglasno usvojen.
Plan rada za sljedeću godinu je u sklopu dvogodišnjeg plana koji je prošle godine usvojen. U već usvojeni plan dodana je odluka da se, naredne 2019.godine, uvede centralno gijanje u Planinarski dom Debeli Brijeg.

Hilmija Bešlagić je podnio blagajniči izvještaj i izvještaj o pristiglim sredstvima za asfaltiranje puta, do planinarskog doma. Takođe plan za iduću 2018.godinu.
Jednoglasno usvojen.

Dodjeljene su Zahvalnice za doprinos i razvoj planinarskog društva "Mrakovica", a između ostalih i ja, autor ovog članka, sam dobio zahvalnicu. Nenaviknut na ovakva priznanja, priznajem da sam se prijetno iznenadio, a ovo je drugi put od planinara. Hvala planinarima koji me nisu zaboravili.

Nijaz-Caja Huremović


Muhidin Šaric

PLANINARSKA

Ne bojimo se znoja,
ni kiše, ni snijega,
mi smo planinari
sa Debelog brijega.

U nogama nosimo:
Inac, Motajicu,
Grmec, Šator, Kleku,
Vlašic i Vranicu.

I sve ine planine,
koje život zare,
al je sunce najljepše
sa naše Kozare.

Svaki hod na pohod
ima cilj i želje,
da od planinara
stvara prijatelje.

Svi planinski visovi
Postaju sitnica
Kad na pohod krene
Pe.De "Mrakovica"

Ne boje se znoja,
ni kiše ni snijega,
kozaracki planinari
sa Debelog brijega

 

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."