Izdvajamo

Kinezi su dan nakon isteka roka uplatili jednokratnu koncesionu naknadu za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor, čime je potvrđeno jučerašnje pisanje portala CAPITAL da kineska kompanija “Shandong International” nije ispoštovala svoje obaveze.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS saopštili su da je preduzeće „SDHS-CSI BH“ Banjaluka, koje je kineska kompanija „Shandong International“ registrovala kao svoje predstavništvo u Srpskoj, danas uplatilo jednokratnu koncesionu naknadu za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor.

„Prema odredbama Zakona o koncesijama Republike Srpske 70 odsto uplaćenih sredstva biće preusmjereno na račun jedinica lokalne samouprave obuhvaćenih ovim projektom, dok će 30 odsto sredstava biti preusmjereno u budžet Republike Srpske“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su se uplatom jednokratne koncesione naknade od strane koncesionara stekli svi uslovi za potpisivanje ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor, te da će u narednim danima biti definisan i termin zvaničnog potpisivanja ugovora.

Podsjećamo, CAPITAL je juče objavio da je Kinezima istekao rok da uplate jednokratnu koncesionu naknadu od 8,7 miliona maraka za izgradnju autoputa.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor 4. oktobra parafirali su ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i generalni menadžer “Shandong International” Jang Sju.

Tada je najavljeno da će konačno potpisivanje ugovora biti nakon što kineska kompanija uplati koncesionu naknadu. Rok da to urade bio je 60 dana i istekao je juče.

Na pitanja portala CAPITAL ni danas iz Ministarstva saobraćaja nema odgovora da li je ugovor o koncesiji dobio saglasnost Ministarstva pravde i Ministarstva finasija RS, što je jedan od uslova da bi ugovor bio potpisan.

Ranije su rekli da će potpisivanje ugovora uslijediti po uplati naknade, ističući da su pribavili, shodno važećim propisima, saglasnost Komisije za koncesije RS i mišljenje Pravobranilaštva RS.

„Ministarstvo saobraćaja i veza postupilo je u skladu sa dostavljenim preporukama i u ovoj fazi ispunjeni su svi uslovi koji se tiču obaveza Republike Srpske koje prethode zvaničnom potpisivanju koncesionog ugovora, koje će uslijediti po uplati jednokratne koncesione naknade od strane kocesionara“, rekli su u prošlu srijedu iz Ministarstva.

Kako smo objavili ranije Kinezi su osnovali firmu „SDHS-CSI BH“ u Banjaluci koja će, kako je rečeno ranije u Vladi “projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka- Prijedor”.

Osnivači firme su „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group“ iz Kine, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Firma sa kapitalom od jedne KM gradiće autoput”.

Autoput će tako graditi Kinezi, a Republika Srpska će im u idućih 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra. Taj iznos treba da bude obezbijeđen od naplate putarine na svim autoputevima u RS.

Ukoliko to ne bude dovoljno, ostatak će biti obezbijeđen iz Budžeta RS, pisao je CAPITAL u tekstu „Sav novac od putarina u Srpskoj ide Kinezima“.

Planirano je da autoput bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona evra, Kinezima bi na kraju Republika Srpska platila 975 miliona evra.

Capital.ba

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.