Izdvajamo

Šteta na poljoprivrednim gazdinstvima od olujnog nevremena i grada, koji su u julu zahvatili dijelove Prijedora, procijenjena je na više od četiri miliona KM. Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Rade Rosić izjavio je da je velika materijalna šteta posebno pričinjena u voćnjacima, te da je procjenu štete radila stručna komisija koju je odmah nakon nevremena formirala Gradska uprava Prijedor.

“Od početka augusta do sredine septembra komisija je utvrdila stanje u poljoprivrednoj proizvodnji i identifikovala štetu na 760 poljoprivrednih gazdinstava. Šteta je procijenjena na 4.316.000 KM”, potvrdio je Rosić za Srnu.

On je dodao da su podaci koje je komisija prikupila, te analiza štete, proslijeđeni Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a. Podaci iz Prijedora naći će se pred Vladom RS-a, zajedno sa izvještajima iz drugih lokalnih zajednica, nakon čega bi trebalo da se donese odluka o načinu naknade štete, budući da grad Prijedor nije imao planirana sredstva za ovu namjenu u ovoj godini.

“U protekloj godini isplatili smo značajna sredstva za naknadu štete nastale od mraza. Nadamo se da će resorno ministarstvo i Vlada dodatno pomoći iako su već obezbijedili dva miliona KM za naknadu štete nastale na objektima na području Prijedora”, naveo je Rosić.

MINELA PAMUK/Oslobodjenje

Prof.dr. Lavić: RS jeste nastala na genocidu, sigurno nije nastala seobom “ptica selica”.