Izdvajamo

Na osnovu raspisane potrage od strane Policijske uprave Prijedor, pripadnici Jedinice granične policije Bijeljina, na graničnom prelazu Popovi, dana 10.10.2018. godine, lišili su slobode lica K.Š. (1992), J.Š. (1995) i K.Š. (1987) svi iz Zagreba, državljani Hrvatske, zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje krivičnih djela ''Prevara'', „Krađa“ i „Lažno predstavljanje“ a koji su predati u nadležnost policijskim službenicima PU Prijedor. Preduzimajući dalje mjere i radnje a zbog postojanja osnova sumnje da je zajedno sa pomenutim licima počinio navedena krivična djela, policijski službenici PU Prijedor, dana 11.10.2018. godine, u Prijedoru lišili su slobode lice S.R. (1988) iz Zagreba.

Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da su osumnjičena lica K.Š. J.Š. i još jedno lice, dana 23.09.2018. godine, u mjesto Čarakovo, dovela u zabludu oštećeno lice Š.K. iz Prijedora, te istu navele da im da novac u iznosu od 450,00 KM čime su počinili krivično djelo „Prevara“.

Za osumnjičena lica K.Š. i S.R. utvrđeno je da su dana 23.09.2018. godine, lažno se predstavljajući kao policijski inspektori, doveli u zabludu oštećenu S.DŽ. iz Prijedora, nakon čega je lice S.R. iskoristilo nepažnju oštećene te otuđilo novac u iznosu od 600,00 KM i tri zlatna prstena, čime su počinili krivična djela „Prevara“ i „Lažno predstavljanje“.

Preduzimajući dalje aktivnosti za osumnjičena lica K.Š. J.Š. i još jedno lice, utvrđeno je da su dana 24.09.2018. godine, u Prijedoru, u porodičnoj kući lica M.R. iz Prijedora, nudeći na prodaju masažere za tijelo i prezentaciju rada masažera, iskoristili nepažnju oštećenog lica, te iz prostorije kuhinje otuđili novac u iznosu od 5.500,00 KM, čime su počinila krivično djelo „Krađa“.

Rasvjetljavajući krivično djelo „Krađa“ koje je izvršeno dana 26.09.2018. godine u mjestu Brekinja, opština Kozarska Dubica na štetu lica N.M. utvrđeno je da je lice K.Š. zajedno sa još jednim licem, iskoristilo nepažnju oštećene te iz kuće otuđilo novac u iznosu od 700,00 KM.

Ukupna materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 8.000,00 KM.

O navedenom obavješteno DKP Republike Hrvatske u BiH kao i Služba za poslove sa strancima-Terenski centar Banja Luka, dok su lica lišena slobode, nakon

završene kriminalističke obrade, uz saglasnost dežurnog tužioca OJT Prijedor, otpuštena iz službenih prostorija.

Nakon dokumentovanja i kompletiranja predmeta, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, protiv lica K.Š. J.Š. K.Š. i S.R. biće dostavljen izvještaj za počinjena krivična djela.

 

PU Prijedor

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać