Izdvajamo

PRIJEDOR - Kolika je potražnja za zanatlijama za rad u EU, pokazuje i potez jedne slovenačke agencije za posredovanje radne snage, koja je plakatima oblijepila ulice Prijedora, u kojem traže radnike za rad u Njemačkoj sa hrvatskim papirima ili vizama.

Pored velikog broja predizbornih plakata u gradu na Sani i ovi plakati su privukli veliku zainteresovanost Prijedorčana, kako za posao u Njemačkoj, tako i u Sloveniji. U ovoj agenciji za posredovanje radne snage kažu da na tržištu rada Njemačke i Slovenije fali veliki broj radnika koji se ne mogu naći više ni u Hrvatskoj, pa su posegnuli i na teritoriju BiH za građanima sa hrvatskim papirima ili vizama.

"Velika je potraga za molerima, variocima, bravarima, zidarima, mesarima, električarima kako u Njemačkoj, tako i u Sloveniji. Za građane BiH radimo najviše vize za Sloveniju, dok za Njemačku više idu oni sa hrvatskim papirima, jer je daleko lakše srediti papirologiju", kažu u ovoj agenciji.

Naglasili su da je satnica u Sloveniji oko šest evra, dok je u Njemačkoj od deset do 15 evra.

"Bitno je samo iskustvo i da se posao zna raditi, odlazi se na probu i onda ako se zadovolji, radnici stupaju u radni odnos", kažu u ovoj agenciji.


Nezavisne

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni