Izdvajamo

Grad Prijedor objavio je Јavni poziv za promjenu imena postojećih i imenovanje ulica i trgova bez naziva. U narednom periodu biće imenovano i preimenovano 90 ulica, a sasvim je sigurno da će Prijedor dobiti ulicu Devetog januara. Do kraja marta prijedloge, između ostalih, mogu dostaviti građani, Savjeti mjesnih zajednica, udruženja i odbornici.

Prije nekoliko godina u Prijedoru je imenovano 160 ulica, većinom u novim naseljima. Tada su imenovane i ulice u Aerodromskom naselju, koje ima 970 domaćinstava. To je donijelo olakšanje brojnim službama.

Poštar Duško Ličina priča da se dovijao na razne načine: bilježio je u svesku skice ulica, orjentisao se prema kafićima, prodavnicama… Sad je, kaže, lakše jer ulice imaju svoje nazive.

Međutim, grad Prijedor se širi i pred nadležnu komisiju stigao je zahtjev za imenovanje novih 50 i preimenovanje 40 ulica. Bošnjački odbornici i udruženja tvrde da bi prvo trebalo vratiti stare nazive ulica. Komisiji, čije razrješenje će, kako tvrde, tražiti na gradskoj skupštini, su predali svoje zahtjeve.

“Tražimo da se ta jedna ulica imenuje po, sada već pokojnom, Muharemu Murseloviću, istaknutom, političkom i društvenom radniku grada Prijedora. Drugi prijedlog, koji je došao je ispred Udruženja građana `Behar`, je preimenovanje jednog dijela Skopske ulice u Ulicu dr Ese Sadikovića”, kaže Mirsad Duratović, odbornik Skupštine Grada Prijedora ispred Demokratske fronte.

Zahtjev boračke kategorije je da se u Prijedoru jedna ulica nazove po prvoj srpskoj žrtvi proteklog rata, Radenku Đapi. Međutim, komisija tvrdi da trg na početku naselja Urije već nosi njegovo ime.

Prispjele prijedloge razmotriće multietnička komisija, u skladu sa usvojenim skupštinskim kriterijumima. Prijedloga ima raznih – od vraćanja imena Јosipa Broza, Maršala Tita, ulica poginulih boraca, dok će kako tvrdi predsjednik ove komisije Milenko Radivojac, najvjerovatnije biti usvojen prijedlog da Prijedor dobije ulicu Deveti januar.

Među prijedlozima je i da jedna ulica bude nazvana po teniseru Novaku Đokoviću, a prijedloga za imena trgova za sada nema. Duplih naziva, ne smije biti. Prijedlozi se mogu predati do kraja marta, a konačnu riječ o nazivima daće odborici prijedorskog gradskog parlamenta.

 

RTRS

 

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.