Izdvajamo

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor će, u periodu od 19.06. do 01.09.2017.godine na području grada Prijedora sprovesti akciju pojačane kontrole iz oblasti javnog reda i mira usmjerene na sprečavanje pojavnih oblika prosjačenja.

S obzirom da je već nastupila sezona godišnjih odmora i da je zbog turističkih posjeta povećan dolazak građana na području grada Prijedora, opravdano je za očekivati da će doći i do povećanog broja lica koja prosjačenjem čine prekršaje iz oblasti javnog reda i mira, pa čak i krivična djela.

Najveći broj lica koja se zatiču u narušavanju javnog reda i mira prosjačenjem su uglavnom sa područja dugih gradova Federacije BiH (Doboj Jug, Zenica, Tuzla, Sarajevo, Mostar, Živinice, Vitez, Sanski Most i dr.), a radi se uglavnom o povratnicima u izvršenju prekršaja prosjačenjem.

 

Prosjačenje spada u grupu prekršaja protiv interesa maloljetnika i drugih kategorija lica, gdje je članom 26. Zakona o javnom redu i miru RS propisano stavom 1. „ko prosjači ili navodi druge na prosjačenje, kazniće se novčanom kaznom od 200 KM do 800 KM“ i stavom 2. „ko na prosjačenje navodi maloljetnika, duševno bolesno lice ili lice zaostalog duševnog razvoja, kazniće se novčanom kaznom od 400 KM do 1200 KM ili kaznom zatvora do 40 dana“.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da, prilikom kretanja i boravka na javnim parking prostorima i parking prostorima tržnih centara, obrate pažnju na lične stvari, vozila i imovinu, kako se ne bi našli na meti izvršioca imovinskih krivičnih djela.

Uočavanjem ovakvih lica i prijavljivanjem najbližoj policijskoj stanici ili na servisni broj 122, građani mogu aktivno da doprinesu prevenciji prosjačenja i otkrivanju eventualnih izvršioca krivičnih djela.

PU Prijedor

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...