Izdvajamo

Lana Čolić (18) i Erol Sarač (17) iz Banje Luke sinoć su teško povrijeđeni od strujnog udara na željezničkoj pruzi u mjestu Trnopolje kod Prijedora.

Iz CJB Prijedor saopćili su da je sinoć oko 19.40 sati ovaj nesretni slučaj prijavljen Operativnom dežurstvu Policijske uprave Prijedor, prenosi Blic.

- Izlaskom policijskih službenika na lice mjesta utvrđeno je da su se dvije osobe od kojih je jedno maloljetno, krećući željezničkom prugom popela na vagon koji već duže vrijeme nije u funkciji, usljed čega je, zbog blizine električnih kablova visokog napona iznad vagona, došlo do strujnog udara - saopćili su iz CJB Prijedor.


Dodaju da su zbog strujnog udara L. Č (18) i drugo maloljetno lice zadobili teške tjelesne povrede zbog kojih su prevezeni u UKC Banja Luka, gdje su i zadržani.

Lana Čolić (18) i Erol Sarač (17) koji su zadobili teške tjelesne povrede od strujnog udara zbrinuti su nakon sinoćenjeg prijema u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje u Banjoj Luci.

- Prema riječima načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje prof. dr sc. med. Darka Golića i glavnog dežurnog ljekara na hirurgiji danas dr. Velimira Škrbića, oba pacijenta su primljena s teškim tjelesnim povredama. Pacijent L. Č. (1999.) je trenutno stabilan, ali su sve dalje prognoze preuranjene i krajnje neizvijesne. Pacijent E. S. (1999.) je trenutno stabilan, dok su prognoze još uvijek neizvijesne - saopćeno je iz Univerzitesko kliničkog centra RS u Banjoj Luci.



Prema nezvaničnim saznanjima "EuroBlica", povrijeđeni su prethodno proslavljali rođendan drugara. Nakon proslave na selu, kod drugarovog dede, otišli su na željezničku stanicu u Trnopolju kako bi se vratili za Banju Luku.

Iz CJB Prijedor saopćili su da je o ovom događaju obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, i da na licu mjesta policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU Prijedor utvrđuju okolnosti koje su dovele do ovog događaja.



Kako navode iz Željeznica RS, mladić i djevojka su povrijeđeni od strujnog udara kontaktne mreže nakon što su se popeli na krov željezničkog teretnog vozila uprkos postavljenom znaku i upozorenju skretničara.

Nesreća se dogodila kada su se iz grupe koja se nedozvoljeno kretala željezničkom prugom Sarač i Čolić izdvojili i popeli na krov starih teretnih kola na četvrtom kolosijeku ušavši u zonu opasnosti od strujnog udara zbog blizine kontaktne mreže u staničnom području, navode iz Željeznica RS.

Avaz,  Foto: Nijaz-Caja Huremović

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.