Izdvajamo

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, a u akciji pripadnika SIPA-e rano jutros na području Prijedora i okoline, locirani su i uhapšeni. 

  - Slobodan Taranjac, rođen 1956. godine u Prijedoru,

-Miodrag Glušac, rođen 1960. godine u Prijedoru,

-Ranko Babić, rođen 1952. godine u Prijedoru,

-Marinko Praštalo, rođen 1963. godine u Prijedoru,

-Ranko Došenović 1960. godine u Sanskom Mostu,

-Zdravko Panić, rođen 1959. godine u Prijedoru,

-Trivo Vukić, rođen 1966. godine u Prijedoru,

-Milan Vukić rođen 1951. godine u Prijedoru.

Također, na više lokacija koje koriste osumnjičeni vrše se pretresi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili Krivičnazneno djelo zločina protiv čovječnosti. - Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem mjeseca jula 1992. godine, sudjelovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 maloljetnih osoba, na području mjesta Miska Glava, koji su nakon toga odvedeni u zatočenje u dom kulture, kao i na obižnji stadion gdje su 3 dana mučeni i zlostavljani.


Tokom zatočenja, izdvojeno je i ubijeno između 10-15 zatočenika, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubije gdje su ubijeni hicima iz vatrenog oružja. Samo je nekoliko žrtava uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje ovog zločina.

Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane  u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I I Redak II, a 10 tijela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016 godine.

Pripadnici SIPA-e, nakon hapšenja osumnjičene će predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, navodi se u saopćenju.

 
Autor: Avaz/ M.Z.-M.D.


Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić