Izdvajamo

Takođe novo zakonsko rješenje za mlade vozač, kojima budu izrečena četiri kaznena boda, poništava vozačku dozvolu i moraće ponovo da polažu vozački ispit.

Na narednoj sjednici Doma naroda BiH trebao bi biti potvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, nakon što je prije dva dana isti potvrdio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH .

Predloženim izmjenama i dopunama za određene prekršaje propisuju se oštrije sankcije u odnosu na važeći zakon, a iste će uskoro stupiti na snagu.

Tako će se ubuduće za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje i nekorištenje zaštitnog pojasa plaćati kazne od 100 do 300 KM, a za prekoračenje brzine od 400 do 1.000 KM.

Novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM bit će kažnjeni vozači koji odbiju alkotestiranje ili imaju više od 1,5 promila alkohola u krvi. Ako je suvozač pijan, i to košta i to 40 maraka.

Kazne od 400 KM do 1.000 KM predviđene su i za vozače koji voze neispravan automobil, kao i one koji prevoze dijete mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu. Za mlade vozače do dvije godine vozačkog staža predlaže se vraćanje zabrane vožnje od ponoći do pet sati ujutro, osim vozačima koji imaju ugovor o radu.

Takođe novo zakonsko rješenje za mlade vozač,  kojima budu izrečena četiri kaznena boda,  poništava vozačku dozvolu i moraće ponovo da polažu vozački ispit.

Vozilima registrovanim u inostranstvu neće više moći da upravljaju vozači koji imaju stalno boravište u BIH.

Izmjenama zakona predviđena je i zabrana korištenja mobilnih telefona i slušalica u oba uha za pješake koji idu putem ili prelaze kolovoz.

Predviđaju se i oštrije sankcije za vozača koji prilikom pokretanja vozila iz mjesta naglo poveća brzinu kretanja na način da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe.

Za vozače bicikala, prihvatanjem ovog prijedloga, neće biti obavezno korištenje zaštitnih kaciga. Analizom problema koji su se javili kod primjene ovakve odredbe izveden je zaključak da takva odredba destimulativno utiče na obim korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva u naseljenim mjestimu.

Budimo jedni drugima krila a ne kora od banane.