Izdvajamo

 Kako je i najavljeno, na „Fanu-Arifagić“, u Krnjeuši stigle prve krave.

Naime, nakon što je kompanija Arifagić Investment iz Kozarca kod Prijedora svoju proizvodnju odlučila proširiti i na prostor naše Opštine, koristeći povoljne vremenske prilike, ubrzano se radilo na rekonstrukciji objekata i prateće infrastrukture, te su se stekli uslovi da prva grla stignu na farmu u Bosanskom Petrovcu.

 

„Danas smo dovezli jedan kontigent od 100 krava, uskoro stiže još 50. Ovo je veoma bitan dan za mene i moje radnike, jer evo konačno počinjemo puniti štalu, te krećemo sa proizvodnjom. Nadam se da ćemo od sad raditi ubrzanijim tempom i da ćemo definitvno ostvariti ono što smo zacrtali. Poslije dugih i napornih dana pripreme, ostvarili smo svoj cilj“, riječi su gospodina Arifagića, vlasnika kompanije Arifagić Investment.

U obnovi objekata, vodovoda i instaliranju nove trafostanice na farmi Fana u Krnjeuši do sada je uloženo više od 200.000 KM.



Po dolasku prvih 150 krava, radovi na rekonstrukciji objekata i montaži opreme bit će nastavljeni.

„Naša Opština podržava ovaj projekat, jer samim dolaskom krava na farmu „Fana-Arifagić“ pokazatelj je da se u opštini razvija grana poljoprivrede, što znači veći broj radnih mjesta, a samim tim i sam razvoj Opštine Bosanski Petrovac“, rekao je Nevsad Ramić, Šef Službe za obrt, poduzetništvo, razvoj i poljoprivredu.



Opština Bosanski Petrovac dodijelila je u zakup Arifagiću 85 hektara poljoprivrednog zemljišta na Oraškom brdu i Prkosima. Međutim, to nije dovoljno za ishranu oko 600 grla krava, koliko se planira smjestiti. Stoga je ova kompanija iskazala interes i želju za saradnju sa privatnim vlasnicima radi kupovine ili iznajmljivanja poljoprivrednog zemljišta.

bosanskipetrovac.gov.ba

Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic