Izdvajamo

Da je moguce zajedničkim naporima privrede i gradskih vlasti doći do kvalitetnih rezultata bez uplitanja politike u problem,još jednom se pokazalo na djelu.

Usmjeriti višak

Šire područje Kozarca kod Prijedora, s nekoliko hiljada stanovnika i više privrednika koji su uložili preko 42 miliona maraka, mahom vlastitih sredstava i zaposlili oko 500  ljudi, konačno će od maja naredne godine imati uredno snabdijevanje strujom.Sjajnu vijest, koja za sve one koji su se godinama suočavali sa svakodnevnim i ničim opravdanim nestancima struje znači i ogromno olakšanje, potvrdio nam je Enes Kahrimanović, direktor “Austroneta”, kompanije za proizvodnju zaštitnih mreža iz Kozarca kod Prijedora, koji je prije nekoliko mjeseci lično i pokrenuo inicijativu da se ovaj problem konačno riješi.

Podržali su ga privrednici,njih 11 , “Grossist”,”Norbos”,”Enea”,”Betongal”,”Nova Ivančica”,”Master Wood”,”Reunion”,”Arifagić Investment”,”Karabasic”,”K.A Oprema”,BK “Oaza” a s cijelom pričom u startu je upoznata  i gradska uprava, “Elektroprenos” BiH, “Elektrokrajina”, Visoki predstavnik u BiH, potom Ambasada i Privredna komora Austrije…

Lakše rješenje

Kahrimanović kaže da im je prva adresa  bio “Elektroprenos”, ali da su od njega odustali nakon saznanja da im  izgradnja trafo stanice u Kozarcu nije prioritet i da je ona u planu tek 2020 godine kao i da  “Elektrokrajina” ima viškova struje na pojedinim mjestima na području Prijedora koje samo treba usmjeriti prema Kozarcu.

-To je  jednostavnije, lakše, jeftinije  i brže rješenje.Već u četvrtak uslijedio je sastanak sa Sekom Kuzmanović, direktoricom “Elektrokrajine”, i čvrsto obećanje  da ćemo  od polovine naredne godine struje imati koliko nam treba.Na stolu su imali našu problematiku, ali i rješenja koja podrazumijevaju rekonstrukciju mreže. Za taj projekat, kako nam je rečeno, postoje i sredstva. To je zaista sjajna vijest i  veliko olakšanje za sve nas, mještane ali i privrednike, jer se ne smije zanemariti činjenica da je većina nas izvozno orjentinisana prema tržištu EU i da kao takvi  zaslužujemo poseban tretman, pa i u snabdijevanju električnom energijom.  – kazao je  Kahrimanović i dodao “ da su im punu podršku u rješavanju inicijative pružili Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora,koji je od samog pocetka bio upoznat sa inicijativom i svojim autoritetom ubrzao sastanak u “Elektrokrajini”,  gradska Agencija za ekonomski razvoj “PREDA-PD”,na celu sa Mišom Reljićem, načelnica Odjeljenja za privredu gradske uprave Zinajda Hošić i značajno Privredna komora  austrijske Ambasade u BiH”.

Avaz


U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać