Izdvajamo

Da je moguce zajedničkim naporima privrede i gradskih vlasti doći do kvalitetnih rezultata bez uplitanja politike u problem,još jednom se pokazalo na djelu.

Usmjeriti višak

Šire područje Kozarca kod Prijedora, s nekoliko hiljada stanovnika i više privrednika koji su uložili preko 42 miliona maraka, mahom vlastitih sredstava i zaposlili oko 500  ljudi, konačno će od maja naredne godine imati uredno snabdijevanje strujom.Sjajnu vijest, koja za sve one koji su se godinama suočavali sa svakodnevnim i ničim opravdanim nestancima struje znači i ogromno olakšanje, potvrdio nam je Enes Kahrimanović, direktor “Austroneta”, kompanije za proizvodnju zaštitnih mreža iz Kozarca kod Prijedora, koji je prije nekoliko mjeseci lično i pokrenuo inicijativu da se ovaj problem konačno riješi.

Podržali su ga privrednici,njih 11 , “Grossist”,”Norbos”,”Enea”,”Betongal”,”Nova Ivančica”,”Master Wood”,”Reunion”,”Arifagić Investment”,”Karabasic”,”K.A Oprema”,BK “Oaza” a s cijelom pričom u startu je upoznata  i gradska uprava, “Elektroprenos” BiH, “Elektrokrajina”, Visoki predstavnik u BiH, potom Ambasada i Privredna komora Austrije…

Lakše rješenje

Kahrimanović kaže da im je prva adresa  bio “Elektroprenos”, ali da su od njega odustali nakon saznanja da im  izgradnja trafo stanice u Kozarcu nije prioritet i da je ona u planu tek 2020 godine kao i da  “Elektrokrajina” ima viškova struje na pojedinim mjestima na području Prijedora koje samo treba usmjeriti prema Kozarcu.

-To je  jednostavnije, lakše, jeftinije  i brže rješenje.Već u četvrtak uslijedio je sastanak sa Sekom Kuzmanović, direktoricom “Elektrokrajine”, i čvrsto obećanje  da ćemo  od polovine naredne godine struje imati koliko nam treba.Na stolu su imali našu problematiku, ali i rješenja koja podrazumijevaju rekonstrukciju mreže. Za taj projekat, kako nam je rečeno, postoje i sredstva. To je zaista sjajna vijest i  veliko olakšanje za sve nas, mještane ali i privrednike, jer se ne smije zanemariti činjenica da je većina nas izvozno orjentinisana prema tržištu EU i da kao takvi  zaslužujemo poseban tretman, pa i u snabdijevanju električnom energijom.  – kazao je  Kahrimanović i dodao “ da su im punu podršku u rješavanju inicijative pružili Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora,koji je od samog pocetka bio upoznat sa inicijativom i svojim autoritetom ubrzao sastanak u “Elektrokrajini”,  gradska Agencija za ekonomski razvoj “PREDA-PD”,na celu sa Mišom Reljićem, načelnica Odjeljenja za privredu gradske uprave Zinajda Hošić i značajno Privredna komora  austrijske Ambasade u BiH”.

Avaz


Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.