Izdvajamo

Federalno tužilaštvo pronašlo dokaze za Mladena Mitrovića

Bivši čuvar iz logora u Trnopolju Mladen Mitrović osuđen je na četiri godine i devet mjeseci zatvora jer je američkim vlastima dao lažne dokumente na osnovu kojih je želio dobiti tamošnje državljanstvo.

Radio kao stražar

Mitrović je kao stražar radio tokom rata u BiH, a kada je otišao u SAD u prijavi je naveo lažne podatke, potvrdivši kako nikada nije učestvovao u progonu bilo koga s obzirom na rasu, religiju ili nacionalnu pripadnost.

Međutim, federalno tužilaštvo pronašlo je dokaze prema kojima je mučio muslimane koji su bili zatvoreni u logoru u Trnopolju.

“Mitrović je tamo radio tokom proljeća i ljeta 1992. godine, a američkim vlastima nije priznao taj dio svoje prošlosti kako bi dobio status izbjeglice, te u konačnici i državljanstvo SAD-a”, navedeno je u optužnici.

Mitrović, sada 55-godišnjak, u predgrađu Atlante živio je sa suprugom i dvojicom sinova. U SAD je došao još 1997. godine.

Presudom, koju je objavio AP, osim izrečene zatvorske kazne oduzeto mu je državljanstvo. Nakon što odsluži kaznu izvjesno je da će morati napustiti SAD, odnosno da će biti deportovan.

Advokati najavili žalbu

Mitrovićevi advokati najavili su žalbu, a sud je do pravomoćnosti presude odobrio Mitroviću zadržavanje američkog državljanstva.

Tužilaštvo je tražilo još strožiju kaznu za Mitrovića, dok je njegova odbrana naglašavala tokom procesa kako će ionako biti deportiran zbog čega nema potrebe slati ga u zatvor.

Sam Mitrović opisao je kako je 1997. godine došao u SAD bježeći pred masovnim uništavanjima u ratu u njegovoj domovini. Mukotrpno je radio kako bi izgradio novi život za sebe i djecu.

– Nakon 20 godina rada i života u SAD dokazao sam kakva sam osoba i kakav sam građanin – rekao je on.

U presudi mu to niko nije ni negirao, no ipak nije zanemarena činjenica da je ranije učestvovao u ratnim djelovanjima u kojima su kršena ljudska prava.

Autor: D. K. /Avaz


Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?