Izdvajamo

Tužbe za naknadu nematerijalne štete protiv RS-a 2008. godine podnijelo je oko 30.000 logoraša, s namjerom da dobiju kakvu-takvu pravdu, međutim dobili su samo dugove koje moraju platiti upravo entitetu koji tuže.

Naime, pored toga što su nekoliko godina kasnije njihovi zahtjevi proglašeni zastarjelim, oni sada moraju platiti troškove suda i pravobranilaštva koji se kreću od 500 KM do 10.000 KM. S obzirom na to da mnogi ne mogu to da plate, slijedi pljenidba imovine, a logoraš Mehmed Mustafić iz Ugljevika među prvima je kojima je zaplijenjen automobil, Golf 2.

Zastara tužbi

-Tražio sam pravdu, a dobio sam krajnju nepravdu. Imam 800 KM da im platim ili ode automobil. To je Golf 2 i nije nikakav luksuz, već potreba. Bio sam u logoru Batkovići kod Bijeljine četiri mjeseca 1992. godine i prošao neviđenu torturu. Nema novaca koji to mogu ublažiti, a evo dočekao sam da moram platiti jer sam se drznuo da tužim RS zbog mučenja – priča nam Mustafić.

Kaže da nema od čega da plati jer niko u porodici nije zaposlen.

– Supruga i ja imamo kćerku i dva sina, nijedno ne radi. Bavimo se poljoprivredom, tako preživljavamo. I moj brat je bio sa mnom u logoru, isti dan smo izašli, a njemu su poslali da plati 3.600 KM troškova što je tužio RS. Pa vi vidite da li na ovom svijetu ima pravde – kazuje nam ogorčeno Mustafić.

Naime, 2008. godine pokrenut je projekat tužbi logoraša za naknadu nematerijalne štete, a radi se o pojedinačnim tužbama. Iste godine Ustavni Sud BiH donio je presudu u kojoj je rečeno da nema zastare tužbi logoraša za naknadu nematerijalne štete. Isto je uradio i Vrhovni sud FBiH. Međutim, 2012. ti sudovi su poručili da ima zastare, pa 2014. da nema i ponovo 2015. da ima zastare.

Sudska potraživanja

-Sudovi u RS-u su u kontinuitetu od prvog dana tužbe smatrali zastarjelim i radili po svom. Potom više nisu dali da se tužbe povuku jer je u međuvremenu Narodna skupština RS-a donijela dva zakona po kratkom postupku. Zakon o izvršnom postupku i Zakon o unutrašnjem dugu, gdje su kao prioritet stavili naplate sudskih potraživanja, a to je ovo što se sada provodi nad logorašima – objašnjava nam Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine.



Kaže da je oko 30.000 tužbi logoraša, s tim što je jedan dio ljudi podnio tužbe u RS-u protiv RS-a, a drugi u FBiH protiv RS-a.

-Sada i u FBiH sudovi počinju donositi presude da se isplaćuju troškovi pravobraniocu RS-u koji dolazi da zastupa te predmete. Troškovi koje moraju platiti logoraši su od 500 KM do 10.000 KM, ovisno o težini službenog zahtjeva. Neka se u prosjeku od svakog logoraša traži po 5.000 KM, RS će na tome zaraditi oko 15 miliona KM – govori Mešković.

Popisivanje frižidera, peći, televizora, pa pljenidba

Mešković kazuje kako su logoraši Bošnjaci, koji žive u RS-u, izloženi neviđenim torturama.

-Do sada su im po kućama u RS-u popisivali frižidere, peći, televizore…., a sada je počela i pljenidba, a niko od zvaničnih bh. institucija da reaguje. Na ovaj način se pljuje na pravdu, na ljude koji su prošli torture u logorima, na demokratiju. Možete li i zamisliti da čovjek koga su mučili, silovali, sjekli uši, povrh svega ostane živ, a onda bude natjeran da plaća troškove zato što je odlučio da traži minimum pravde – ogorčen je Mešković.

(E.Duvnjak – Šalaka/Faktor.ba)

Evo vam ova misao Meše Selimovića za buđenje i razmišljanje.

"Život je izbor a ne sudbina, jer običan čovjek živi kako mora a pravi kako hoće. Život na koji se bez otpora pristaje to je bjedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. Čovjek posta...je slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."