Izdvajamo

 Kako je i najavljeno prilikom potpisivanja ugovora o kupovini nekadašnje tvornice „Fana“, mjesec juni će biti obilježen aktivnostima na prenamjeni i oživljavanju ovog krnjeuškog preduzeća. Naime, „Fanu“ je prije petnaestak dana otkupila firma „Arifagić Investment“ iz Kozarca koja na prostoru nekadašnje drvne industrije planira pokrenuti pogon za proizvodnju koncentrovane stočne hrane, kao i farmu za uzgoj prvoklasnih bikova i rasplodnih junica za potrebe bh. tržišta ali i zemalja regije.

Neposredno nakon potpisivanja ugovora otpočeli su pripremni radovi na ovom projektu, a juče je u radni odnos primljen i prvi zaposlenik. Tako je povratnik u Krnjeušu i nekadašnji radnik „Fane“ Boško Repac postao prvi radnik zaposlen u novom preduzeću od kojeg se očekuje da pruži zamah razvoju poljoprivrede i stočarstva u Bosanskom Petrovcu i Unsko-sanskog kantona.

Nakon što je juče u kabinetu općinskog načelnika potpisao ugovor o zaposlenju, Repac nam je rekao kako je zadovoljan uslovima koje mu je pružila novoosnovana firma „Fana Arifagić“ i kako je sretan što će firma u kojoj je nekad radio oživjeti i dobiti novu svrhu. Prema njegovim riječima, trenutno su u toku radovi na osposobljavanju teško oštećenih elektroinstalacija, zatim radovi na osiguranju kvalitetnog vodosnabdijevanja budućeg pogona i farme, te radovi na čišćenju i uređenju objekta za smještaj goveda.
Vlasnik firme „Fana Arifagić“ Jusuf Arifagić nam je takođe potvrdio da se intenzivno radi na osposobljavanju kapaciteta buduće farme, te da se stvaraju uslovi za preseljenje prvog kontigenta krava. Ukoliko sve bude teklo prema planu i dosadašnjoj dinamici, prva grla će biti dopremljena u Krnjeušu do 20. juna, nakon čega će biti upriličeno i svečano otvaranje farme uz dolazak velikog broja važnih gostiju, uključujući ambasadore Norveške i Švedske, te visokog predstavnika Valentina Inzka.

Arifagić ističe kako će se u narednim danima i sedmicama nastaviti sa zapošljavanjem prvih radnika koji će biti angažovani za rad na farmi, a da će daljnji trend zapošljavanja pratiti aktivnosti na jesenjoj sjetvi te na skorom pokretanju mješaonice stočne hrane. Perspektiva stočarstva u Bosanskom Petrovcu je velika i planovi su da farma „Fana Arifagić“ udari temelje budućim pogonima za proizvodnju i preradu mlijeka i mesa u bosanskopetrovačkoj općini.

 

Prof.dr. Lavić: RS jeste nastala na genocidu, sigurno nije nastala seobom “ptica selica”.