Izdvajamo

 

Nakon nekoliko mjeseci intenzivnih pregovora, u Prijedoru je juče potpisan ugovor o prodaji bivšeg drvoprerađivačkog preduzeća „Fana Zas“ iz Bosanskog Petrovca firmi „Arifagić Investment.“ Ovim ugovorom je firma poznatog kozaračkog poduzetnika Jusufa Arifagića postala vlasnica hala i zemljišta u Krnjeuši pored Bosanskog Petrovca gdje se planira otvaranje pogona za proizvodnju koncentrovane stočne hrane, kao i farme za uzgoj prvoklasnih bikova i rasplodnih junica za potrebe bh. tržišta ali i zemalja regije.
Zaključivanju ugovora koji su potpisali Arifagić i vlasnik firme „Fana Zas“ Zlatan Mujadžić prisustvovao je i načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić, uz čije posredovanje i inicijativu tokom zadnjih mjeseci je i došlo do ove transakcije na zadovoljstvo obje firme, a u interesu građana Bosanskog Petrovca i mjesne zajednice Krnjeuša. Podsjećamo, prije kupovine 10,000 kvadratnih metara hala, odnosno 34 dunuma zemljišta u vlasništvu firme „Fana Zas“, uz podršku općine Bosanski Petrovac firma „Arifagić Investment“ je dobila u zakup 81 hektar zemljišta na Oraškom brdu i Prkosima koji će služiti za potrebe buduće farme i proizvodnju stočne hrane.

Uskoro pokretanje farme i pogona za proizvodnju stočne hrane u Krnjeuši

Prilikom potpisivanja ugovora Arifagić je najavio pokretanje proizvodnje stočne hrane u Krnjeuši u najskorijem mogućem roku, te istakao da će oko 300 grla norveškog crvenog govečeta koje uzgaja na svojoj farmi u Trnopolju biti premješteno u prostor nekadašnje „Fane“ već do kraja juna. Osim toga, Arifagić se zahvalio i općinskoj administraciji na svesrdnoj pomoći u dosadašnjem toku njegovih investicija u Bosanski Petrovac: „Općinska administracija je radila na principima zapada, vrlo brzo i efikasno, ovo je sigurno jedan veliki dan za općinu i ja ću sa svoje strane sigurno ispuniti sve ono što sam obećao.“
Načelnik Hujić je pozdravio potpisivanje ovog ugovora kao jako važan događaj za našu općinu i kanton. „Ovo je kapitalizacija naših napora koji su trajali otprilike godinu dana“, rekao je Hujić i naglasio kako su nedavne investicije firme „Arifagić Investment“ u Bosanski Petrovac i Bosansku Krupu od ključne važnosti za poljoprivredu u Krajini čija polja su predugo bila pusta.
Norveška podržava proizvodnju mlijeka i mesa u općini Bosanski Petrovac.

Vrijedi istaći da je u projekte firme „Arifagić Investment“ u BiH do sad uloženo oko 15 miliona KM i da njen rad prate i podržavaju institucije Kraljevine Norveške, kao i naučnici iz stočarske grupacije „GENO Global“. Načelnik Hujić je prilikom nedavnog sastanka sa gospodinom Arifagićem i norveškom ambasadorkom gospođom Vibeke Lilloe u Sarajevu dobio čvrste garancije da će tako biti i u projektima čije je sprovođenje planirano na prostoru općine Bosanski Petrovac a koji će udariti temelj razvoju mliječne i mesne industrije u Bosanskom Petrovcu u godinama koje dolaze. Tom prilikom je norveška ambasadorka u BiH obećala da će sa predstavnicima kompanije „GENO Global“ posjetiti Bosanski Petrovac i prisustvovati činu primopredaje objekata buduće farme.

bosanskipetrovac.gov.ba

 

 

Molim dragog Allaha da u ove mubarek dane obaspe svojom milošću sve ljude na ovom dunjaluku. Amin...