Izdvajamo

Centar javne bezbjednosti (CJB) Prijedor pozvao je građane da prijave policiji slučajeve prikupljanja dobrovoljnih priloga kako bi se spriječila sve veća zloupotreba ove prakse, upozoravajući na činjenicu da se neovlašteno prikupljanje dobrovoljnih priloga nedovoljno prepoznaje kao prekršaj Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

“Na području CJB Prijedor od početka 2015. godine do danas zabilježeno je deset slučajeva neovlaštenog prikupljanja dobrovoljnih priloga i deset lica je dobilo prekršajne naloge. Od tih deset dva lica su zatražila sudsko odlučivanje, te ih je sud proglasio krivima”, rečeno je Srni u CJB Prijedor.

Na području CJB Prijedor policija je uočila i kontrolisala i određeni broj raznih udruženja koja su vršila zloupotrebu prikupljanja dobrovoljnih priloga, te su adekvatno i u skladu sa zakonom procesuirana.

“Članom 10. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske propisana je novčana kazna od 200 do 800 KM svakom ko prikuplja dobrovoljne priloge i druge vidove pomoći suprotno odredbama člana 5. i 6. Zakona o javnom redu i miru”, napominju iz CJB Prijedor.

Prema ovom zakonu, dobrovoljne priloge mogu prikupljati pravna lica, humanitarne organizacije, građani i udruženja uz prethodnu prijavu, koja se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske najkasnije osam dana prije početka prikupljanja.

“U toku 2015. i 2016. godine na području CJB Prijedor podneseno je 18 prijava za prikupljanje dobrovoljnih priloga na osnovu čega su podnosiocima izdate potvrde, odnosno odobrenja za prikupljanje dobrovoljnih priloga”, navode u CJB Prijedor.

Nadležni organ može zabraniti prikupljanje dobrovoljnih priloga ako ono remeti javni red i mir ili ako to nalažu interesi bezbjednosti.

Prijava nije potrebna kada se prilozi prikupljaju u okviru privrednog društva, mjesne zajednice i vjerske zajednice ili u zamjenu za karte za kulturne manifestacije.

SRNA

 

Ubili mi dajdu, ubili i njegovog sina. Ubili sve moje jarane, komšije,prijatelje. Zapalili moju kucu, a i kuce svih mojih dragih. Silovali naše majke,sestre, rodice,žene.

Necu i ne mogu im ni  oprostiti ni zaboraviti.

Ali eto život je kao rijeka,tece i ne zaustavlja se.