Izdvajamo

 

Poštovani simpatizeri biciklizma,

Kako nam se bliži mjesec juli, tako nadolaze sjećanja i asocijacije na isti. Nama, iz biciklističkog kluba Kozarac, mjesec juli je sinonim za zločine i genocid koji su zadesili našu Bosnu i Hercegovinu. U spomen i sjećanje na iste, već dugi niz godina sudionici smo memorijalnog maratona "Bihać-Srebrenica", a odnedavno smo otišli korak dalje, te smo odlučili da memorijalni maraton,koji inače završava u Srebrenici, produžimo do Kozarca.

U zadnje skoro dvije godine svjedoci smo svojevrsnih ograničavanja zbog virusa COVID-19. Usljed toga će i marathon ove godine, baš kao i prošle, biti održan u nešto drugačijoj formi.
Naši članovi koji planiraju uzeti učešće u maratonu, krenuti će iz zemalja prebivališta te se pridružiti glavnoj povorci koja kreće iz Bihaća put Srebrenice, 8. 7. 2021., odakle će se zaputiti prema Kozarcu, gdje, ako Bog da, stižu 13. 7.

Maraton "Bihać-Srebrenica-Kozarac", dug je oko 850 kilometara, te traje 6 dana.

Prvi dan: Bihać-Jajce

Drugi dan: Jajce-Sarajevo

Treći dan: Sarajevo-Srebrenica

Četvrti dan: Srebrenica-Zvornik

Peti dan: Zvornik-Jelah

Šesti dan: Jelah-Kozarac.

U slučaju da neko odluči učestvovati, molimo da se najkasnije do 20.6. javi redakciji portala Kozarac.ba/ Kozarac.eu ili u privatne poruke naše Facebook stranice kako bi se dogovorili oko detalja.

Na kraju, koristimo priliku da se zahvalimo našim sponzorima etno selo „BK Oaza“, domu za starija lica „Enea“, portalima kozarac.ba, kozarac.eu preko kojih ćemo se tokom maratona povremeno oglašavati, te velikom broju naših simpatizera koji nas potpomažu, kako financijski, tako i moralno!
Hvala vam!

Vaš BK Kozarac.

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.