Izdvajamo

Pogledajte film Avde Husejnovića “Tomašica!” Pročitajte knjigu glavnog junaka Mirsada Čauševića “Smrt u bijeloj kući!” Da se ne zaboravi. U tom filmu i u Mirsadovoj knjizi saznat ćete nevjerovatnu, istinitu, tragičnu sudbinu koja je zadesila stanovništvo i fudbalere OFK Brdo iz Hambarina, ali još šest klubova iz ovog kraja. Koji su radili u rudniku, izdvajali od plaće žrtvovali vrijeme i zdravlje da bi izgradili nogometni stadion, a onda na istom skončali. Na najsvirepiji način su pogubljeni od strane dojučerašnjih “komšija”.

Nisu ih pobijedili. OFK Brdo je preživio. Klub fenomen. Svijet treba čuti, znati za OFK Brdo. Klub simbol opstanka. Života i suživota na ovim prostorima. Brdo je trijumfiralo, plasirali su se u viši rang. U Drugu ligu RS. Uz sve nedaće. Uz finansijske poteškoće i druge prepreke OFK Brdo živi.

Ovo je priča o nogometnom fenomenu. Predsjednik kluba Naser Bačić za Sportske.ba priča o tome kako je klub uspio, opstao, pobijedio. Pročitajte Čauševićevu knjigu i pogledajte Husejnovićev film za lakše razumjevanje istine o Hambarinama i klubu “Brdo”. Priča koja svjedoči o trijumfu ljudskosti.

”Sve do prije rata, na ovoj strani obale, je bilo šest fudbalskih klubova, koji su dolazili iz šest različitih sela. Prije rata je svaki klub imao svoj stadion, međutim desio se prokleti rat, gdje je tu prema nekim proračunima ubijeno preko 200 fudbalera sa tog područja. Ipak, na sreću stiglo je posljeratno vrijeme, te je ponovo osnovan OFK Brdo, jedini klub koji postoji na području tih šest sela.”, rekao je Bačić za naš portal.

 

Dotakao se aktuelni predsjednik i samih početaka ponovnog pokretanja kluba, kao i planova koji se tiču cijelog projekta:

”Prije mene je predsjendik kluba bio Ismet Imširović. Klub se takmičio u trećoj Ligi RS-a, te smo korak po korak gradili sve ovo što imamo danas. Osvojili smo drugo mjesto ove sezone, te smo se plasirali u Drugu ligu RS-a, i tako smo ostvarili historijski uspjeh kluba. To je uspjeh ne samo za klub, već i za sve ljude koji žive na ovom prostoru. Ja kao predsjednik kluba i cijela uprava smo podržali projekat izgradnje tribine, pošto je to jedan od preduslova igranja u Drugoj ligi RS-a, to je negdje otprilike 250 sjedećih mjesta. Prije nekoliko dana je izgrađen i fundament tribine, pa bi se radovi uskoro trebali intenzivirati. Ovaj projekat se realizuje uz pomoć našeg naroda, povratnika, nadamo se također pomoći od opštine, pa da to sve završimo.”- ističe predsjednik OFK Brdo.

Imate li ikakvu saradnju sa Rudarom iz Prijedora?

”Nemamo baš neku saradnju sa Rudarom, skoro da nemamo pomoć ni od koga. Ipak, uvijek ima dobrih ljudi koji nam pomažu.”, rekao je Bačić, te je spoemnuo i trenutne članove ovog kluba:

”Mnogo omladine je otišlo odavde, tako da imamo i taj problem. Sad u klubu ima i pravoslavaca, to su momci koji nemaju veze sa ratom niti sa bilo čim. Mi ovdje prije svega gradimo lijep sportski kolektiv, te želimo gledati ka budućnosti. Kad bi bilo sredstava, sigurno da bi mogli mnogo više. Ipak, mi smo zadovoljni i sa ovim. Također smo prezadovoljni našim omladinskim pogonom koji je prošle godine osvojio drugo mjesto u Trećoj ligi RS-a. Klub ukupno broji između 60 i 70 ljudi. Trener ekipe je Mirza Alkić, on ima C trenersku licencu, a inače je efendija.”, rekao je za kraj naš sagovornik.

 

Tekst: (S.T/Sportske.ba)
Video: Senudin Safic

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.