Izdvajamo

Benjamin Čaušević će februara naredne godine napuniti 16-st godina. Porijeklom je iz Prijedora, gdje sa porodicom provodi praznične dane. Od malih nogu je vezan za fudbal.

 

Iz godine u godinu njegovi rezultati su sve bolji tako da je skrenuo pažnju njemačkih fudbalskih stručnjaka. Danas nastupa za njemačku ekipu Ingolstad 04, u konkurenciji fudbalera do 16 godina, ali već bilježi nastupe i za starije selekcije.

U ovu ekipu je došao jula ove godine i nezamjenjiva je karika u ekipi Sabrine Vitman. Benjamin Čaušević ne krije ambicije. Dres Fudbalske reorezentacije Bosne i Hercegovine je njegova velika želja.

 

I dok nam pokazuje šta se u Njemačkoj piše o njegovim pstignutim golovima i asistencijama, posebno ističe Edina Džeku i Miralema Pjanića.

Naglašava da ima veliku podršku majke Nermine, oca Amira i ostalih članova porodice. Benjaminova majka Nermina je jako ponosna i kaže da će porodica uraditi sve što treba kako bi se ostvarili njegovi snovi.

 

 Nakon našeg susreta Benjamin Čaušević je otišao do stadiona Fudbalskog kluba Rudar Prijedor. Dok je na odmoru, svakodnevno će trčati osam kilometara, kako bi bio spreman za nastavak sezone u kojoj je najbolji strijelac ekipe Ingolštata do 16-st godina.

 

Brojne su prepreke koje mora preskočiti do profesionalnog ugovora i nastupa za državu u kojoj su rođeni njegovi roditelji. Ako je suditi prema učinjenom, Benjamin Čaušević je na pravom putu.

mojprijedor.com/
Tekst: Senaudin Safic
Foto: Senaudin Safic , Ingelstad 04

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)