Izdvajamo

Jutros su, u organizaciji Biciklističkog kluba Kozarac, ispred Spomen obilježja u Kozarcu, na put od oko 1000 km (vraćaju se biciklima) za Srebrenicu krenulo 13 biciklista kako bi odali počast žrtvama genocida.

Na ovaj put, maratonce, je ispratila veće grupa kozarčana.

Na ovaj maraton, iz Kozarca su krenuli momci iz: Kozarca, Čelinca, Mostara, Prijedora (Rakovčani), Ključa, Sanice, Sanskog Mosta,Slovenije, Australije...

Sabit Džonlagić nam je, prije polaska, kazao da se ovim postupkom želi poslati poruka mira, ali i da se ne zaboravi šta se desilo.
Ovo je peti put kako idemo u Srebrenicu kako bi odali počast žrtvama genocida. Želimo poslati poruku mira, ali ne smijemo zaboraviti šta se desilo 1992 u Kozarcu, Prijedoru Sanskom Mostu, Ključu...te 1995.g u Srebrenici.


Prije polaska bicillisti su, Fatihom i minutom šutnje, odali počast ubijenim kozarčanima, ispred Spomen obilježje u Kozarcu.

Put do Srebrenice proći će u četiri etape, prva ruta je Kozarac-Prijedor-S.Most-Krupa-Bihać.
U Bihaću će se, večeras, priključiti ostalim biciklistima koji će sutra, nedelja 08.07.2018., krenuti put Srebrenice.


Druga ruta maratona je Bihać- Bosanski Petrovac-Ključ-Jajce, gdje će i biti, za kozarčane, drugi konak. Treća etapa je Jajce-Donji Vakuf-Bugojno-Novi Travnik-Sarajevo, a četvrta Sarajevo-Olovo-Kladanj-Srebrenica. Dolazak učesnika maratona u Memorijalni centar Potočari predviđen je 10. jula, između 18 i 19 sati.
U srijedu 11.jula, poslije dženaze, slijedi povratak Srebrenica-Živinice-Doboj-Banja Luka-Kozarac.

Također, jutros smo ispratili naše kozarčane koji su krenuli u Nezuk odakle će pješačiti do Srebrenice.


Na kraju sam ispratio članove planinarskog društva iz Cazina i Bužima, također za Nezuk, a dalje će da pješaće do Srebrenice.

Nijaz-Caja Huremović

JOŠ JEDNA OBAVJEST: U UTORAK 09.07.U 10.00 SATI ISPRED BENZINSKE PUMPE HIFA U KOZARCU, OKUPIT ĆE SE BAJKERI (MOTORISTI) NJIH OKO 200 KREĆU ZA SREBRENICU

Jedna slika ispred Doma ENEA u Kozaruši

 

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.