Izdvajamo

Petnaestogodišnji Bosanac Benjamin Čaušević:
I po izgledu, ali i po umijeću na fudbalskom terenu, on je na dobrom putu da krene stopama slavnog Šveđanina porijeklom iz BiH

Petnaestogodišnji Bosanac Benjamin Čaušević mogao bi postati novi Zlatan Ibrahimović.

I po izgledu, ali i po umijeću na fudbalskom terenu, on je na dobrom putu da krene stopama slavnog Šveđanina porijeklom iz BiH.

Čaušević, koji je trenutno član Vaiblingena (najviša liga Njemačke do 15 godina), ujedno je i u užem izboru pokrajinske reprezentacije Baden Vitenberga, a time automatski i u širem kadru njemačke reprezentacije.

Ovaj 190 centimetara visoki Bosanac igra na poziciji centarfora, a po potrebi i desno krilo.

 

– Takvu energiju, eksplozivnost, volju za nadigravanjem i pobjedom još nisam vidio. Iako ima samo 15 godina, ima svoj cilj, zapravo dva, da bude fudbaler i da zaigra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. To je mašina. Već sada se za njega otimaju u Njemačkoj – rekao nam je Elvis Hodžić, trener mladih kategorija u drugoligašu Heidenhejmu, koji ga je i otkrio.

Čaušević nam je rekao da mu je uzor Edin Džeko.

– Gledam i upijam sve njegove poteze. Želja mi je da jednog dana obučem dres reprezentacije Bosne i Hercegovine – govori Benjamin, koji nam je otkrio da će od sljedeće godine nastupati za Ingolstadt koji igra (U-16) Bundesligu.

Benjamin je sin Amira Causevica iz Zegera.

Avaz


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.