Izdvajamo

Petnaestogodišnji Bosanac Benjamin Čaušević:
I po izgledu, ali i po umijeću na fudbalskom terenu, on je na dobrom putu da krene stopama slavnog Šveđanina porijeklom iz BiH

Petnaestogodišnji Bosanac Benjamin Čaušević mogao bi postati novi Zlatan Ibrahimović.

I po izgledu, ali i po umijeću na fudbalskom terenu, on je na dobrom putu da krene stopama slavnog Šveđanina porijeklom iz BiH.

Čaušević, koji je trenutno član Vaiblingena (najviša liga Njemačke do 15 godina), ujedno je i u užem izboru pokrajinske reprezentacije Baden Vitenberga, a time automatski i u širem kadru njemačke reprezentacije.

Ovaj 190 centimetara visoki Bosanac igra na poziciji centarfora, a po potrebi i desno krilo.

 

– Takvu energiju, eksplozivnost, volju za nadigravanjem i pobjedom još nisam vidio. Iako ima samo 15 godina, ima svoj cilj, zapravo dva, da bude fudbaler i da zaigra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. To je mašina. Već sada se za njega otimaju u Njemačkoj – rekao nam je Elvis Hodžić, trener mladih kategorija u drugoligašu Heidenhejmu, koji ga je i otkrio.

Čaušević nam je rekao da mu je uzor Edin Džeko.

– Gledam i upijam sve njegove poteze. Želja mi je da jednog dana obučem dres reprezentacije Bosne i Hercegovine – govori Benjamin, koji nam je otkrio da će od sljedeće godine nastupati za Ingolstadt koji igra (U-16) Bundesligu.

Benjamin je sin Amira Causevica iz Zegera.

Avaz


Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic