Izdvajamo

Kao i protekle tri godine, tako i ove, naši će biciklisti na jedan human, sportski i nadasve odvažan način odati počast šehidima istočne Bosne, tako što će se uputiti na maraton dug oko 1000 km; preko Bihaća, Ključa, Jajca, Sarajeva, Srebrenice. Gdje ce se nakon klanjanja zajedničke dženaze, zaputiti kući preko, Zvornika, Maglaja, Čelinca, Banja luke.



Naši momci prolazeći ove gradove, za cilj imaju podsjećati da se genocid u Srebrenici nikome i nikad ne desi. Kako onaj u Srebrenici, tako i u Kozarcu, Prijedoru, Kotor Varošu, Foči, Višegradu i u čitavoj nam Bosni i Hercegovini. Podsjećati će da sjećanje na nevinu ljudsku žrtvu ne smije i neće izblijediti.

Tako da ovom prilikom, pozivamo sve ljude dobre volje, koji u najmanju ruku imaju isti cilj kao i naši biciklisti, da na jedan bratski način, u subotu, 7.7.2018. godine u 10:00 sati ispred spomen obilježja u Kozarcu, ispratimo naše bicikliste i poželimo im sreću na ovakvom jednom velikom poduhvatu.

Par slika od predhodnih maratona Kozarac-Srebrenica:

 

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.