Izdvajamo

Posljednjih dana ljubitelji fudbala, a posebno navijači reprezentacije u BiH na internetu su pisali o dvije teme.

Prva je Luka Menalo i strah navijača da će ga potpis za Dinamo i život u Zagrebu dovesti do dresa Hrvatske, a druga je Arnel Jakupović 19-godišnji napadač Juventusa i njegova mogućnost da obuče dres BiH.

Menalo je još jednom definitivno potvrdio kako ne postoji nikakva šansa da igra za Hrvatsku i zamolio javnost da ga ne maltretira više tim pitanjem, ali sudbina Jakupovića u dresu BiH u ovom trenutku nema baš jasan rasplet.

Da se podsjetimo, Jakupović je napadač mlade austrijske reprezentacije za koju je zabio pet golova u devet mečeva. Prve korake napravio je u Austriji Beč odakle prelazi u engleski Middlesbrough gdje je zabijao i 20 golova po sezoni. Njegove kvalitete poslije primjećuje talijanski Empoli koji za Arnelov transfer izdvaja gotovo dva miliona KM. Danas je Jakupović na posudbi u Juventusu za čiji je drugi tim u dvije utakmice zabio dva gola i jednom asistirao. Evidentno radi se o nadprosječnom napadaču pred kojim bi mogla biti fantastična karijera.

Arnelova sudbina u dresu BiH je neizvjesna iz jednostavnog razloga zato što on kao mladi austrijski reprezentativac nema pravo nastupa za U21 Bosnu i Hercegovinu, a objektivno bez seniorskih takmičarskih utakmica u nogama još nije na nivou da bude konkurentan u A reprezentaciji BiH.

Teško da bi ijedan selektor na svijetu u A reprezentaciju gurnuo nekog igrača koji igra za mladi tim u svom klubu, osim možda čisto da ga formalno “rezerviše” za svoju reprezentaciju. Ali pitanje je koliko je bilo koji igrač, pa makar bio i najveći patriota, spreman odreći se strane reprezentacije u kojoj već ima izgrađeno ime, kako bi prešao u drugu u kojoj nema nikakve garancije.

Što bi se u narodu reklo – čardak ni na nebu ni na zemlji.

 

Sva ova neizvjesnost mogla je biti spriječena pravovremenom reakcijom Fudbalskog saveza BiH i njegovih selektora i skauta koji su Jakupovića morali ranije primjetiti i kontaktirati. Danas bi već znali da on definitivno želi ili ne želi igrati za BiH. U jednom scenariju već bi bio U21 reprezentativac BiH i čekao prirodni naredni korak nastupa u A reprezentaciji BiH, a u drugom bi mu poželjeli svu sreću u dresu reprezentacije Austrije.

Formalno, Fudbalski savez BiH čeka da selektori zatraže kontakt sa nekim potencijalnim reprezentativcem kako bi ga kontaktirali i ponudili mu promjenu sportskog državljanstva, ali takva procedura često predstavlja začarani krug zbog kojeg BiH gubi reprezentativce.

Ni pozivi na večeru sa rukovodstvom Saveza kako se to ranije radilo sa Hajrovićem, Miloševićem, Halilovićem, Arslanagićem, Seferovićem i Salanovićem nisu prava rješenja jer opet treba realno prihvatiti da će se malo koji igrač javno i pred medijima odreći već izgrađenog statusa u jednoj reprezentaciji za neizvjesnost u drugoj reprezentaciji.

Možda bi najbolje rješenje bilo stvaranje kvalitetnog skauting sistema FS BiH. Ne onakvog u kojem je Saša Papac o svom trošku putovao po Europi, a Branimir Tulić i Elvir Rahimić preko portala ponekad skautirali igrače, nego takvog u kojem rade najbolji treneri omladinskih škola najvećih bh. klubova, koji po potrebi mogu incognito komunicirati sa igračima u dijaspori i bez medijske pompe završiti njihov “transfer” u redove reprezentacije BiH, a koji paralelno samim svojim poslom imaju najbolji uvid u stanje u omladinskim kategorijama bh. klubova.

A Arnel Jakupović? Pod bilo kojim mogućim scenarijem ga hitnokontaktirati i pokušati Bosni i Hercegovini osigurati jednog vrhunskog talenta.

Datum rođenja: 29.05.1998
Visina: 1,86 m
Pozicija: Napadač, polušpic
Snažnija noga: Lijeva
Državljanstvo: Austrija, BiH

(BIH.ba)

Ps. Otac od Arnela je Amir Jakupović on je išao u osnovnu školu u Kamičanima, a učitelj mu je bio Hamza Alić. Živio je preko puta Bakira Mahića kuće, a poslije je otišao da živi u Ćeli pa u Austriju

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...