Izdvajamo

Bio veliki humanista, koji je mnogima pomogao

Jasmin Čaušević, čovjek koji je 1992., u svojoj trinaestoj godini, u selu Bišćani kod Prijedora preživio strijeljanje, umro je u nedjelju, 3. februara, u 40. godini.

Čauševiću je te ratne 1992. godine ubijen otac, a strijeljanje nisu preživjele ni njegove mnogobrojne komšije, čija su tijela pronađena u masovnoj grobnici Tomašica.

 


Upravo te ratne traume ostavile su vidnog traga na njegovo zdravlje, no on se trudio da bude velik i dobar čovjek. Senudin Safić, novinar i hroničar dešavanja u Prijedoru, podsjeća da je Čaušević bio i veliki humanista, koji je mnogim pomagao.

- Bio je bogobojazan čovjek, koji je vjerovao u Sudnji dan i to da će svi oni koji su počinili zločin u Prijedoru kad-tad odgovarati, ako ne na ovom, onda na onom svijetu. Bez teških riječi je ovo govorio. Imam osjećaj da mu je srce puklo od nepravde, od svega što je gledao, od identifikacionih hala do kolektivnih dženaza - kaže Safić.

Čaušević je iza sebe ostavio majku Seniju, suprugu Selmu, sina Muaza, braću Ervina i Mehmeda, snahe, brojnu rodbinu, prijatelje komšije.

Jasminu Čauševiću dženaza će biti klanjana u srijedu, 6. februara, u 14.30 sati, nakon ikindija-namaza, a ukop će biti obavljen na mezarju u Hambarinama kod Prijedora.


Avaz


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.