Izdvajamo

Naročito su "poželjni" oni koji primaju strane penzije

U našoj državi u posljednje vrijeme zbog teške materijalne situacije mnoge žene našle su izlaz iz krize udajući se za starije muškarce, prvenstveno zbog njihovih penzija. Ova pojava uzela je maha, a naročito su "poželjni" oni koji primaju strane penzije.

Duhovna kataklizma

Da je u našoj državi na sceni krajnja kriza morala, potvrđuje i slučaj koji se nedavno desio u Tuzli, kada se snaha udala za svog svekra, nakon što se prethodno sporazumno razvela od muža. Razlog tome je penzija koju bi, nakon svekrove smrti, nastavila primati iz inozemstva, koja iznosi oko 2.000 KM!? Alma Prnjavorac, advokat iz Tuzle, kaže da zna za ovakve slučajeve.

- Većinom su žene te koje vrbuju muškarce. Prema meni, to je jedan vid trgovine, koji je kako komičan tako i tragičan, a upitno je mogu li se i na koje vrijeme te penzije ostvarivati - ističe Prnjavorac.

Napominje da postoje određeni uvjeti poput onih koliko žena mora biti u braku da bi stekla pravo na penziju nakon smrti muža.

- Svaka zemlja ima rigorozna pravila za nasljeđivanje penzije, pa i naša. Mnoge žene ne mogu naslijediti penziju jer su mlađe dobi, ali to kasno saznaju - ističe Prnjavorac.

Sociolog Ivan Šijaković smatra da je ovakva pojava u bh. društvu potvrda kulturne i duhovne kataklizme. Posebno je pitanje, napominje on, kako nadležne ustanove to mogu tolerirati. Nema opravdanja u materijalnoj situaciji, naglašava Šijaković, jer kada se krše suštinska moralna načela, satisfakcija ne postoji.

Društvo tolerira

- Riječ je o velikoj krizi morala, rekao bih krajnjoj. Jer, očito da smo došli u situaciju da se sve naše tradicionalne vrijednosti raspadaju. Udaja za svekra, uz odobrenje zakonitog supruga, koji najprije daje razvod s istim ciljem, krajnji je oblik negiranja smisla porodice i tradicionalnih vrijednosti BiH, svega onoga što je krasilo naš život i naše društvo - napominje sociolog Šijaković.

Vrlo je čudno, tvrdi on, da nadležne ustanove i matični uredi toleriraju ovakve pojave, što je dodatni pokazatelj krize morala u kojoj se nalazi kompletan društveni i profesionalni sistem BiH.

- U društvu u kojem se ovako nešto dešava, možemo reći da se odvija kulturna i duhovna kataklizma, a društvo koje to tolerira i ne osuđuje nema etičke, moralne i socijalne budućnosti - tvrdi Šijaković.

Slučaj Sarajke i Irca

Osim samaca penzionera, naglašava Prnjavorac, "na meti" su i strani državljani.

- Nedavno sam imala slučaj da se jedna Sarajka udala za Irca. Uspjela je da mu uzme penziju višu od 3.000 KM, kao i da svu njegovu imovinu prevede na sebe. Njegova djeca su se iz Irske borila da to sve povrate - kaže naša sagovornica.

Moguće je sklopiti takav brak, kaže ona, ali u tim brakovima mogu se proživjeti i patnje, poput nasilja, da to nijedna penzija niti bilo kakav novac i imovina ne mogu platiti.

Avaz

Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić