Izdvajamo

U četvrtak 28.06.2012. godine u terminu od 18:00 do 20:30 sati u prostorijama Nove građanske inicijative – Kozarac u Kozarcu je obavljen radni sastanak probosanski orijentiranih stranaka koje djeluju na području opštine Prijedor. Na poziv NGI – KOZARAC sastanku su prisustvovali predstavnici opštinskih organizacija SDA stranke i SDP-a, dok se sastanku nisu odazvali predstavnici S BiH i SBB-a.

Teme na ovom, po mišljenju svih učesnika, veoma kvalitetnom razgovoru i dogovoru, preovladavale su teme koje se tiču problematike vezane za predstojeće lokalne izbore koji će se obaviti u Oktobru 2012. godine i koje su dodirne tačke za sve političke opcije, a radi se: o registraciji birača, o kampanji u kojoj nebi bilo dosadašnjih neargumentiranih omalovažavanja „političkih protivnika“, o postizbornom pravljenju zajedničkog kluba odbornika u skupšini opšine Prijedor, kao i o pripremanju naših birača na način izbora načelnika, ako probosanske stranke nemaju svoga kandidata.

Po svim ovim temama je vođena kvalitetna diskusija na osnovu kojih su onda donešeni kvalitetni dogovori i zaključci. U posao oko registracije naših birača kada je u pitanju glasanje poštom, dogovoreno je da se taj posao obavlja zajednički i da se na udarna mjesta postavljaju mješoviti punktovi za obavljanje ovog posla, a planirano je pravljenje dva tri mobilna tima koji će ovaj posao raditi na terenu (od kuće do kuće). Potencirano je da je do 24.07.2012. godine ovaj posao najprioritetniji i da on nema veze ni sa jednom političkom opcijom, nego da je on bitan za sve, kako bi se što više naših građana koji trenutno ne boravi u Bosni i Hercegovini, registrovalo i steklo mogućnost da obavi svoju građansku dužnost glasanja, odnosno biranja. Za sve ove aktivnosti su potrebna određena materijalna sredstva, koja će biti obizbijeđena iz potankih stranačkih kasa, kao i od firmi koje su u ovom trenutku spremne pomoći ovakve projekte, čiji je cilj ODVRAĆANJE građana od apstinencije od glasanja i shvatanje situacije u kojoj se možemo naći ako ne budemo shvatili ozbiljnost izlaska na glasanje. Često su pominjani naši građani koji ne žive u Bosni i Hercegovini, kojih je više u odnosu na one koji žive na našem području, pa se zato mole sva naša udruženja koja djeluju i „sabiraju“ te naše građane, da urade sve što je u njihovim mogućnostima, kako bi što više njih koji žive van BiH glasalo na predstojećim lokalnim izborima.

Kada je u pitanju predstavljanje kandidata sa lista, kao i programa koje će ove političke opcije nuditi za predstojeće lokalne izbore, dogovoreno je da se izbjegava ružna retorika i blaćenje onih koji nisu u istoj opciji. Mogućnost kritikovanja onih koji su obećavali i neizvršavali svoja obećanja, prikazivanja svojih rezultata i onoga što će se u budućnosti moći uraditi, ostaje, ali bez neargumentiranog klevetanja i omalovažavanja drugih. Svaka stranka je sebi dala zadatak da će se ograditi od onih koji i dalje budu radili po principu „što bolje ocrnim drugog, biću onda ja bolji“ i da će se takvi kandidati i simpatizeri određenih opcija sami prepoznati i najviše štetiti sami sebi i opcijama za koje „navijaju“.

Najviše vremena je utrošeno na doskusiju o temi mogućeg pravljenja zajedničkog kluba odbornika poslije obavljenih lokalnih izbora, kao i dogovora oko određivanja stava kada je u pitanju glasanje za načelnika opštine koji neće biti kandidat probosanskih stranaka (ovog puta nijedna od ovih stranaka nema kandidata za načelnika opštine Prijedor). Ostvaren je načelan dogovor da se klub odbornika (od kandidata koji budu izabrani na ovim lokalnim izborima) iz pomenutih probosanskih stranaka obavezno napravi i da se to objelodani prije samih izbora. Dogovoreno je da se ovoj aktivnosti detaljnije pristupi poslije isteka roka za registraciju birača. Ono što je naglašeno, sve ove aktivnosti brzo i jednostavno može da obavi samo NGI – KOZARAC, zbog toga što je nihova centrala u Kozarcu, dok su druge stranke sebi uzele u zadatak da će do relizacije cilja ovakovog nastojanja uraditi sve da imaju saglasnost „vrhova“ svojih stranaka. Ako sve ove aktivnosti proteknu po dogovorenom i planiranom, onda nam nije daleko ni ZAJEDNIČKA LISTA za neke druge izbore, koja bi bila rezultat ovih drugačijih razmišljanja koja se do sada nisu uspijevala realizovati.

 

Predsjednik GO NGI – KOZARAC

Teufik Kulašić, dipl.ing.el.

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.