Izdvajamo

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG

Uzvišeni Allah je svojom voljom odredio dva bajrama za   dva muslimanska blagdana. Dočekujući ih, muslimani se širom svijeta neizmjerno raduju i vesele. Posebnosti ovog bajrama su u kurbanu i hadždžu.

Oni koji su se odlučili na životnu žrtvu dočekuju ga u ihramima na najodabranijim mjestima ovoga svijeta dok se oni koji su ostali kod svojih kuća Allahu približuju žrtvujući kurbane ako im mogućnosti dozvoljavaju.

Pored toga ovi dani su okićeni tekbirima koji su često na usnama onih koji se svome Gospodaru zahvaljuju i Njegovo ime veličaju. Svim navedenim muslimani se i jedni drugima približuju i svoje bratstvo dodatno učvršćuju.


Znajući sve navedeno radost se još više u srcima našim povećava i ljubav spram našom vjerom pojačava. Stoga, ovo radosno vrijeme koristimo da svim našim džematlijama čestitamo nastupajuće bajramske mubarek dane uz dovu Uzvišenom Allahu dž.š. da nam svima blagostanje poveća, a svo zlo od nas otkloni i od svake zlobe nas sačuva.

Posebice našeg Gospodara molimo da svima onima koji se nalaze u nekoj od ovosvjetskih tegoba podari izlaz iz nedaća u kojim se nalaze.

Neka Vam je svima BAJRAM MUBAREK OLSUN!

Amir ef. Mahić

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic