Izdvajamo

 

Imate li oko za fotografiju i volite provoditi vrijeme u ruralnom prostoru? Uslikajte motive života na selu, prirode, životinja, proizvodnje hrane, objavite ih na KLUB-u i osvojite 500 eura!

 Informacijski sistem Agroklub, uz podršku Društva agrarnih novinara Hrvatske putem interneta organizira RuralFoto - javni poziv za izbor najbolje ruralne fotografije u 2023. godini.

Pozivaju se svi amateri i profesionalci da nominiraju svoje fotografije, da tako zajednički promoviramo ljepote naših ruralnih prostora i pokažemo svu raznovrsnost domaće poljoprivrede.

Fotografije je moguće nominirati u jednu ili više kategorija, a one su: životinje, priroda, selo i proizvodnja hrane.

Kakve fotografije očekujemo?

Očekuju se kadrovi domaćih životinja na farmama ili u drugom okruženju. Slobodno nominirajte i divljač iz vašeg kraja - i ona su dio života ruralnih prostora.

U kategoriji #Priroda očekujemo fotografije koje dočaravaju Vama najdraži ruralni prostor - polja u svom punom sjaju, rijeku ili potok, iz zraka ili sa zemlje - jer želimo veličati prirodu!

Nominirajte foto zapise koji ponajbolje opisuju život sela ili neki detalj ruralne arhitekture Vašeg kraja - jer želimo pokazati sve blagodati života na selu.

Za bolju fotku pokosite svoje travnjake, a veliki izbor traktorskih kosilica možete pronaći u Pevexu.

U kategoriji #Proizvodnja uslikajte neki detalj procesa proizvodnje hrane. Slobodno uključite sjetvu, berbu ili žetvu, mužnju ili preradu - jer ono smo što jedemo!

Nominirana fotografija uz opis i hashtag #RuralFoto te hashtag teme: #životinje, #priroda, #selo i #proizvodnja treba biti postavljena na KLUB, društvenu mrežu Agrokluba tokom razdoblja nominacija od 1. juna do 31. avgusta 2023. godine.

Imajte na umu da dobar opis fotografije sigurno može pomoći u privlačenju lajkova. Učesnik izbora može nominirati najviše jednu fotografiju po kategoriji, dakle ukupno četiri (4), a učestvovati mogu korisnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske te Srbije.

Nagradni fond 2000 eura

Pobjednici kategorija osvajaju novčanu nagradu u iznosu od 500 eura bruto, uz posebnu nagradu sponzora za fotografiju s najvećim brojem lajkova čitatelja. Učesnici moraju biti punoljetni, registrirani korisnici portala Agroklub, pri čemu je potrebno popuniti sve tražene podatke u registracijskom obrascu.

Učesnici konkursa apliciranjem garantuju da su nominirane fotografije njihovo autorsko djelo te dopuštaju Agroklubu i pokrovitelju izbora pravo korištenja istih tokom i nakon konkursa.

Fotografije nepotpunih profila bit će izuzete od ocijenjivanja.

Pravila RuralFoto konkursa pročitajte OVDJE

Stručni žiri, sastavljen od stručnjaka za dizajn, fotografiju, komunikacije i agrarno novinarstvo, po završetku izbora bira najboljih 10 fotografija iz svake od kategorija, nakon čega učesnici glasuju za pobjednike. Autori fotografija tako sami izabiru najbolje od najboljih.

Proglašenje najboljih fotografija bit će održano 15. septembra 2023. u Osijeku na konferenciji o novim tehnologijama u poljoprivredi AgroRocks 2023., na kojoj će biti upriličena i izložba radova.

Partner RuralFoto natječaja je Evropska komisija koja promovira Zajedničku poljoprivrednu politiku EU - partnerstvo između poljoprivrede i društva kojim se osigurava stabilno snabdijevanje hranom, a poljoprivrednicima osigurava prihod i održava dinamičnost ruralnih područja.

Evo kako nominirati fotografiju na KLUB-u:


agroklub.ba

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.