Izdvajamo

 

Proglašenje pobjednika za najbolji literarni rad, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, na temu: “Zemlja mojih pradjedova”.
Konkurs je bio raspisan na nivou čitave Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom Humanitarne Organizacije Kozarac.
Pristigao nam je veliki broj izuzetno kvalitetnih radova, iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, tako da su odlučivale nijanse. Koristimo se ovom prilikom da se zahvalimo svim učesnicima.
Žiri u sastavu: Muhidin Šarić, Naser Balić, Emina Bušatlić i Amel Suljić, donio je sljedeći poredak pobjednika na konkursu po kategorijama:

Srednja škola (od I do IV razreda)

1. Selma Bahonjić, Ugostiteljsko-ekonomska škola Prijedor, II razred, mjesto stanovanja Kozarac
Adna Dedić IVa, Srednja medicinska škola Tuzla
Prvo mjesto dijele Selma Bahonjić i Adna Dedić: obje učenice će dobiti plaketu za prvo mjesto, novčani iznos nagrade se dijeli na dva podjednaka dijela.

2. Almira Krajišnik, III razred srednje škole, Sanski Most

3. Lejla Habibović, I-3 JU Ekonomska škola Brčko distrikt BiH

Osnovna škola (od VI do IX razreda)

1. Ines Jukić VIIIc, JU Osnovna škola „Brčanska Malta“ Tuzla

2. Ajdina Jauzović, IXa JU Osnovna škola “Kozarac” Kozarac

3. Nejra Kurtić, VII-2 JU Osnovna škola “Lukavac Grad” Lukavac

Osnovna škola (od I do V razreda)

1. Ismail Mujkić, V razred, općina Zvornik (Dugi Dio)

2. Aiša Avdagić IVa, JU Osnovna škola “Kozarac” Kozarac
Naida Jukan, IVc JU Osnovna škola “Edhem Mulabdić” Gradačac
Drugo mjesto dijele Aiša Avdagić i Naida Jukan: obje učenice će dobiti plaketu za osvojeno drugo mjesto, novčani iznos se dijeli na dva jednaka dijela.

3. Tarik Beganović, IVc JU Osnovna škola “Kozarac” Kozarac (područna škola Kamičani)

Izvor:FB Humanitarna organizacija Kozarac

P.s.
Hvala svim učenicima koji su učestvovali na konkursu… Svi ste vi pobjebdnici… Nećemo mi zaboraviti ni učenike koji ovoga puta nisu dobili nagrade.

Bilo je izuzetno puno zanimljivih radova… Krenut ćemo od Ismala Mujkića, u nižim razredima (kategorija od I do V razreda), “letećeg golmana” iz Zvornika, koji zna šta je domovina (i koji je voli), ali je (iako je tek V razred) itekako svjestan i stanja u kojem se njegova domovina nalazi.
Za pet godina školovanja izgubio je svoje vršnjake i ostao jedini učenik, kako kaže Ismal: “U prvom razredu mogli smo, od nas dječaka, da sastavimo dvije ekipe kada igramo fudbal, a sada u petom razredu isti igrač igra i u napadu i na golu, tzv. ‘leteći golman’“. Domovina se ne voli samo kad se hvali, nego i kad se ukaže na neke stvari koje treba popravljati.

U kategoriji od VI do IX razreda, zablistala je Ines Jukić iz Tuzle koja nam u svojoj pjesmi, između ostalog, poručuje:
“Svaki udisaj, zraka sunca, povjetarac u mojoj kosi, pa čak i kapi kiše najvrjednije su u mojoj Bosni”.

U kategoriji srednjoškolaca, Selma Bahonjić i Adna Dedić nam poručuju: “Bosna je zemlja, sa hiljadu imena:
Sazdana od imena
Mojih i tvojih…” (Selma Bahonjić),
“Zato dobro drži te veze,
Čuvaj ih čvrsto i noću dok spavaš,
Neka ti ruka utrne,
Samo neka ona ne nestane”, jer, u suprotnom, “popucat’ će sve te veze,
I naš život će postati ono „bezveze“. (Adna Dedić)

Hvala vam, draga djeco. Imajući u vidu da je na konkursu bilo izuzetno puno dobrih radova - žiri vam obećavam, da, iako niste osvojili nagrade, vaše pisanje neće biti uzaludno.

Amel Suljić

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.