Izdvajamo

 

Prijedor je u novembru prošle godine dobio deveti mural, a riječ je o radu "Obična vila" autorke Jane Danilović, oslikanom na zgradi bivše Jugobanke.

Ono što je specifično za posljednji mural jeste da je rad izabran pozivnim konkursom, za razliku od prethodnih godina kada su birani međunarodnim javnim konkursom.

- Shvatili smo da na ovaj način podižemo kvalitet samih prijedloga. U uži izbor je odabrano pet umjetnika koji imaju ozbiljne karijere i stručni žiri je odabrao mural Jane Danilović, inače djevojke koja je doktorirala zidnu umjetnost i vrlo je poznata u svijetu murala - rekao je prilikom zvaničnog otvaranja murala predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor Boris Eremić.

Inače, projekat "Prijedor grad murala" od 2013. godine Udruženje likovnih umjetnika Prijedor realizuje zajedno sa Udruženjem Program Prijedor iz Trenta u Italiji i Gradom Prijedorom, a u znak sjećanja na trentinsku umjetnicu Paolu de Manikor koja je 1998. oslikala prvi mural u Prijedoru.

Podsjetimo, grad Prijedor već krase murali "Šeširdžija" Nataše Konjević iz Banjaluke, "Transformacija" mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, "Vrt" rumunskog autora Raula Opree Sadoa, "Grad" umjetničke grupe Dim Tim iz Beograda, "Negdje između početka i kraja" Selvera Begića iz Banjaluke, "Game on" Ljubiše Pušca iz Omarske, "What is inside" (Šta je unutra) Andreja Žikića Arteza iz Beograda te "Nebo je granica" Dragana Inđića iz Prijedora.

Kako je ranije izjavio za medije predsjednik Eremić, murali, odnosno zidno slikarstvo, idealni su za brendiranje Prijedora kao grada likovnih umjetnika.

- Mural je ulična umjetnost koja na jedan način korespondira s posmatračima, jer samim svojim formatom, lokacijom i izborom tema i oni su u nemogućnosti da ga ne gledaju. On na neki način mijenja percepciju građanstva u tom javnom prostoru i zato je bitan kao valorizacija Prijedora kao grada slikara i mislim da nismo pogriješili.

Prijedor se s pravom može nazvati gradom likovnih umjetnika, jer u proteklih stotinu godina iz ovog grada potiče stotinu likovnih umjetnika, među kojima je polovina akademski obrazovanih. Svjetskoj i domaćoj javnosti najpoznatiji su slikari Radovan Kragulj, Dragutin Mitrinović, Dragan Dragić, Milan Četić, grafičar Branko Miljuš, vajar Sreten Stojanović.

ba.ekapija.com

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.