Izdvajamo

 

Ribolov na mladicu, kraljicu riba, postaje sve popularniji na Sani, te privlači strastvene ribolovce iz brojnih evropskih zemalja, koji uživaju u ovome sportu i prirodi koja okružuje ovu čarobnu rijeku.

U Sportskom ribolovnom društvu "Devet rijeka" iz Sanskog Mosta kažu kako su u proteklom periodu uredili nekoliko spin staza za ribolov, te ugostili na desetine ribolovaca iz Bosne i Hercegovine, ali i Njemačke, Švajcarske, Litvanije, Srbije, te drugih zemalja.

"Prije nekoliko godina preuzeli smo gospodaranje nad rijekom Sanom i njenim pritokama, a tada je riblji fond u značajnoj mjeri bio devastiran, a time i brojnost mladice. Uspjeli smo popraviti situaciju našim aktivnostima, sprečavanjem krivolova i stalnim poribljavanjem, a jedna od planiranih aktivnosti bio je razvoj ribolovnog turizma, jer posjedujemo fantastične resurse", kaže Nirzad Karamujić, sekretar pomenutog ribolovnog društva.

Dodaje kako su potom uredili nekoliko ribolovnih staza i ponudili ih na komercijalnu upotrebu. Sanski ribočuvar Teufik Hasanić kaže kako je među ribolovcima posebno atraktivan lov na mladicu koji se odvija uz strogu kontrolu i prisustvo ribočuvara.

"Odmah da kažem kako se radi o sportskom ribolovu koji se odvija bez upotrebe kontrakuke, kako se riba ne bi oštetila. Mi volimo reći kako je mladica riba od hiljadu zabačaja, znači možete bezbroj puta zabaciti da se ne zakači, a ponekad se zakači iz prve i sve je to draž ribolova. Uhvaćeni primjerci se odmah puštaju u rijeku, a ribolovci se fotografišu sa svojim trofejima", kaže Hasanić.

Prema njegovim riječima, na dijelu vodotoka gdje se odvija ovaj ribolov obitava veliki broj mladica i Hasanić tvrdi kako takvih mjesta ima vrlo malo u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa i šire.

"Odgovorno tvrdim kako je Sana možda i najatraktivnija rijeka kada se radi o mladici. To je posebna vrsta ribolova i odvija se najčešće noću ili u ranim jutarnjim satima kada je mladica u potrazi za plijenom. Samo na jednom dijelu vodotoka, u blizini ušća Sane s Dabrom, obitava preko 200 kapitalnih primjeraka ove veličanstvene ribe", kaže Hasanić.

Dodaje kako su pojedini ulovljeni primjerci težili i preko 20 kilograma, a njihova dužina iznosila je i do 1,5 metara, s tim da se pretpostavlja kako ima i većih primjeraka, s obzirom na to da ove ribe mogu dostići težinu i preko 30 kilograma.

"Radi se o snažnoj ribi i borba s njom nije nimalo laka. Ponekad traje i nekoliko sati, kada su primjerci veći, pa je za svakog istinskog ribolovca to pravi izazov", kaže Hasanić.

Inače, mladica je jedna od najkrupnijih i najsnažnijih salmonidnih riba, ali je danas veoma ugrožena vrsta, a zbog zagađenja i prekomjernog izlovljavanja istrijebljena je u mnogim vodotocima u zemljama regiona.

U Sportskom ribolovnom društvu "Devet rijeka" kažu kako imaju velike planove kada je riječ o razvoju ribolovnog turizma, pa tako u budućnosti planiraju i uređenje ribolovnih staza na rijeci Dabar, koja je izuzetno bogata potočnom pastrmkom, a upravo ta vrsta ribolova je najpopularnija u svijetu ribarstva.

Zlatan Čekić/Nezavisne

Hoce li  ikada priznati.... ...... oni što pokušaše da unište našu buducnost.