Izdvajamo

 

U subotu, 30. jula, održana je promocija knjiga Mirnesa Omerovića u Amfiteatru Čaršijske džamije. Njegova Prijedorska matura je zbirka poezije posvećena ubijenoj djeci Prijedora.
Pored Mirnesa, govorio je uvaženi dr. Jasmin Medić, ali i članica Komisije bijelih traka sa sjedištem u Ženevi, Emina Ademović. Moderator Omer ef. Redžić je poručio da je Prijedorska matura mali spomenik koji hoda. Dr. Medić je auditoriju govorio o torturama kojima su prijedorčanski maloljetnici bili izloženi, od ubistava na očigled roditelja do logora.

"Čovjek ne može opisati izgled vlastite smrti i umiranja. Ja sam to učinio stotinu i dva puta, nakon svake pjesme sam umirao, pa ponovo ustajao." - poručio je autor i dodao da se moramo nastaviti boriti, ali i da je za njega najveća čast kada dobije podršku upravo onoh koji su preživjeli.
Sutradan, 31. jula, održana je promocija u sali MZ Kozarc, gdje je moderator događaja bio Adis Lizde, a promotori dr. Medić i Emina Ademović koja je poručila da će se zajedno sa Komisijom zalagati protiv negiranja genocida, te da će Komisija učiniti sve što može da svijet postane mjesto katarze za sve počinjeno u RBiH. Također, poručila je i da dijaspora čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu.

"Večeras kada otkuca ponoć, izaći ćemo iz mjeseca jula. No pred nama je jedan zadatak. Da živimo juli čitave godine, da juli ne izađe iz nas." - kazao je autor naglašavajući težinu genocida koji je počinjen nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru i okolici.
Prijedorska matura je konačno stigla u Prijedor svoj!

Ajla Kuduzović

Evo vam ova misao Meše Selimovića za buđenje i razmišljanje.

"Život je izbor a ne sudbina, jer običan čovjek živi kako mora a pravi kako hoće. Život na koji se bez otpora pristaje to je bjedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. Čovjek posta...je slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."