Izdvajamo

Inspektor za visokotehnološki kriminalitet Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor danas je u Osnovnoj školi „Kozarac“ u Kozarcu održao predavanje za roditelje učenika na temu bezbjednosti djece u digitalnom svijetu. Tematski pripremljena predavanja održana su sa ciljem upoznavanja roditelja sa štetnim posljedicama korištenja interneta i društvenih mreža, odnosno pristupa digitalnom svijetu koje je danas sve više zatupljeno kod mladih. Neki od načina da se djeca sačuvaju od opasnosti koje sa sobom nosi upotreba digitalne tehnologije su zaštita ličnih podataka na društvenim mrežama, korištenje antivirusnih programa i drugih vidova zaštite na uređajima sa kojih se pristupa internetu, postavljanje ograničenja za pristup objavljenim fotografijama na ličnim nalozima, ograničavanje maloljetnim licima da pristupaju sajtovima za odrasle, ali i praćenje od strane roditelja kojim sadržajima maloljetno lice pristupa u digitalnom okruženju.

Kako bi se spriječilo da djeca postanu žrtve nasilja na internetu apelujemo na roditelje na veću opreznost i odgovornost kada je u pitanju omogućavanje pristupa digitalnom svijetu. Savjeti o postupanju u slučajevima susretanja sa oblicima visokotehnološkog kriminaliteta mogu se pronaći na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

PU Prinedor

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.