Izdvajamo

 

Rafovi u prodavnicama preko noći postali prazni. Upravo zbog toga što su mnogi u svojim domovima napravili zalihe, nije loše znati koliko brašno može da traje i kako izgleda kada se ono pokvari.

Iako je brašno toplinski obrađena namirnica te samo po sebi sadrži mali dio vlage, s brašnom je takođe potrebno pravilno rukovati. Obično brašno najbolje je upotrijebljavati 6-8 mjeseci nakon ispisanog datuma, dok je cjelokupno najbolje upotrebljavati 4-6 mjeseci nakon istog. Kako bi produžili rok trajanja brašnu, možete da ga držite u frižideru ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižideru možete da mu produžite rok i do godinu dana, dok ga držanjem u zamrzivaču možete produžiti i do dvije-tri godine.

Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najdruže traje ono obično bijelo, dok ono sa cjelovitim zrnom – uključujući i integralno, ima kraći rok.

Kako izgleda pokvareno brašno?
Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris – uglavnom užegao, to je vjerovatno znak da se od njega morate oprostiti, pa čak i ako rok pokazuje drugačije. Vrijedi i suprotno, ako je rok istekao, no brašno i dalje nema nikakvog mirisa – možete da nastavite da ga koristite neko vrijeme.

Znak da se brašno pokvarilo može da bude i kada ono promjeni boju ili se pojave pljesan ili moljci.

Do pojave moljaca uglavnom dovode vlažnost ili visoke temperature, no čak i ako brašno spremite na tamno mjesto u špajzu, niste završili svoj posao. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i pljesni je da ga ne držite u papirnim vrećicama, već da brašno čuvate u zatvorenoj tegli ili frižderu.

Potrebno je da to bude suvo i tamno mjesto.

Toplota i sunčeva svjetlost mogu da pokvare brašno i ranije nego što piše na poleđini pakovanja, stoga se potrudite da je udaljeno od rerne ili drugih izvora toplote i svjetlosti.

nezavisne.com

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."