Izdvajamo

 

Satove, budilnike i radio-aparate pomjerite za jedan sat unazad, sa tri na dva sata

Ljetnje računanje vremena završava se u nedjelju u tri sata ujutru.

Računari, mobilni telefoni i drugi uređaji koji pokazuju tačno vrijeme automatski će se vratiti na zimsko računanje vremena, ali ne i stariji uređaji koji nisu predviđeni za ovakvu funkciju. Starije satove, budilnike i radio-aparate pomjerite za jedan sat unazad, sa tri na dva sata. Ljetnje računanje vremena ponovo će početi krajem marta 2022. godine.

Evropska unija je donijela preporuku o ukidanju ljetnjeg računanja vremena, ali tu odluku bi trebalo zajednički da donesu vlade evropskih država. Do te promjene još uvijek nije došlo, tako da u narednim godinama ipak nastavljamo sa ljetnjim i zimskim računanjem vremena.

EU je odlučila da zbog izostanka veće koristi 2021. godine odustane od pomjeranja satova dva puta godišnje, prepuštajući članicama da odluče hoće li tada trajno usvojiti "ljetnje" ili uobičajeno "zimsko" računanje vremena.

Članice EU vratit će i ovog oktobra za jedan sat unatrag, jer nisu postigle saglasnost o prijedlogu Evropske komisije od prije tri godine, kada je na glasanje stavljeno sezonsko pomjeranje sata posljednje sedmice marta, to jest oktobra.

avaz

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.