Izdvajamo

 

Tokom boravka u Bosni upoznao sam ljude koji na ovaj ili onaj način rade na postizanju mira, pomirenja i suživota među narodima u Bosni. Ima dobrih uzora. Oni su potrebni više nego ikad u doba nacionalizma, polarizacije i prijetnji novim sukobima.
Jusuf Arifagić, kako ga opisati? Dugo sam razmišljao o tome i čekao da napišem nešto o našem sastanku. Pratim ga kroz bosanske medije već nekoliko godina.
Preživjeli. Povratnik. Preduzetnik. Vizionar. Čovjek sa mnogo strana. Obojica smo iz Kozarca, koji je teško pogođen tokom agresije na Bosnu. A Jusuf je dobio dosta batina. Kao i moj otac, morao je dio svojih najboljih godina provesti kao zatvorenik u koncentracionim logorima. Jusuf, hrabar čovjek koji je bio prisiljen pobjeći u Norvešku gdje je počeo raditi i gdje je za kratko vrijeme postigao veliki uspjeh.
Preživio je fizičku i psihičku torturu i svjedočio posljednjim trenucima mnogih suljudi - nešto je kasnije rekao Haškom tribunalu. Milomir Stakić, političar bosanskih Srba, kasnije je osuđen na 40 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Prijedoru 1992. godine.
Jusuf je živio dobro u Norveškoj. Ali mu je nešto nedostajalo.

Nedostajala mu je domovina. Vratio se u Bosnu i dio ušteđevine uložio u farmu. Naravno u farmu sa norveškim kravama. Prvih te vrste na Zapadnom Balkanu. Ljubav prema kravama je iskrena. Shvatio sam da bi riječ hotel bila prikladnija od farme. Krave imaju posebne madrace za odmaranje, posebnu podlogu za hodanje po prolazima na putu za mužu - kako bi zaštitile noge - a nerijetko stignu slušati klasičnu muziku, ali i talijana Erosa Ramazzotija.

Cijenjena muzika kod životinja koje se također maze masažom. Jusuf je zaista razmišljao o svemu i na snazi ​​je najnovija, najodrživija tehnologija - impresivan objekt, veličine otprilike 7.000 kvadratnih metara.
Ali u taj prostor sve njegove vizije ne mogu stati. Uz međunarodno iskustvo iz naftne industrije, industrije nekretnina, trgovine i poljoprivrede, u ovom čovjeku ima mnogo ideja i razmišljanja. On je načitan i daje slikovitu sliku neiskorištenog potencijala koji postoji u Bosni, njenih jedinstvenih prirodnih resursa, njenog ljudskog kapitala. Ono što nedostaje je funkcionalna država, funkcionalan sistem.

Diskriminacija povratnika postaje jasna kada postavljam pitanja o reakcijama na njegov uspjeh. Iskustvo da manji bh. entitet RS u kojem dominiraju bosanski Srbi čini sve što može da uguši razvoj farme postaje jasnije što više pitanja postavljam. Uprkos činjenici da su zaposleni različite etničke pripadnosti, čini se da se ne cijeni to što Bošnjak povratnik uspješno vodi preduzeće. Jusuf želi to promijeniti i stoga će se kandidirati za entitetski parlament na izborima 2022. godine.
Ime Jusuf je arapska varijanta hebrejskog imena Yosef. Značenje je isto i glasi: "Bog povećava" (u pobožnosti, moći i utjecaju). Neka Bog da ovom heroju mjesto u prostorijama u kojima se donose odluke. Mjesto koje zaslužuje neko ko je izabrao nadu i konstruktivan suživot umjesto napuštanja i osvete. Mislim da je potrebno dobro srce i ljubav prema svakom insanu da bi, nedaleko od mesta gde je bio zatvoren, izgradio hotel za krave.
Ova posjeta je bila zanimljiva, informativna i ostavila je utisak na mene.

U jednom trenutku bio sam dirnut do suza. Tada je Jusuf odgovorio na moje pitanje šta ga motiviše, šta mu daje snagu i kako izdrži proći kroz sva iskušenja. Objasnio je da svi imamo dvije majke. Jednu biološku, jedinu na svijetu. Jednu geografsku, zemlju, domovinu. Jesno mjesto gdje pripadamo. Ta čežnja, za tim osjećajem, odvela ga je kući, u rodni Kozarac.
Hvala ti Jusufe, što si simbol onoga što je moguće, i da ništa nije nemoguće. A sastanak smo završili sretnim osmijehom.

 

FB Nedžad Deumić

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.