Izdvajamo

 

Danas je na ispred planinarskog doma na Debelom brijegu otvoren Interetnički ljetnji izvidački kamp "JEDAN SVIJET" Odreda izvidača "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora i Saveza izvidača grada Zenica. Projekat se realizuje uz podršku Američke ambasade u BiH. Uz brojne aktivnosti i radionice, izviđači Zenice i Prijedora družiće se do 2. jula.

Kamp je zvanično otvorio Rami Bler, zamjenik direktora Kancelarije SAD-a u Bosni i Hercegovini. Pored gradonačelnika Dalibora Pavlovića, otvaranju je prisustvovao i predsjednik Skupštine Mirsad Duratović.

 

Interetnički izvidački LJETNI kamp na Kozari, jedna je od aktivnosti Projekta "JEDAN SVIJET", koji je finansijski podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ocjenjujući sve prethodne projekte, izuzetno uspješnim, a koja su realizovani pod nazivom "Jednostavno izviđaštvo", "Stvaramo bolji svijet", „Izvidači to mogu", „Glasnici budućnosti", „Savršen svijet" i „Jednostavno prijatelji".

Svi ovi projekti nastali su i realizovani kao plod dugogodišnje saradnje, razumijevanja i uvažavanja dvije tradicionalno značajne izvidačke sredine: Saveza izvidača grada Zenica i Odreda izvidača „Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora. Važno je napomenuti da su zajedno sa njima u realizaciju svih ovih projekata bili uključeni i izvidači iz drugih gradova BiH: Prnjavora, Bijeljine, Mostara, Banja Luke, Broda, Sarajeva, Širokog Brijega, Visokog, Tešnja, Brčkog, ali i iz susjednih zemalja: Prijepolja, Subotice, Bajine Bašte, Novog Sada, Beograda, Niša, Osijeka, Podgorice kao i mladi različitih etnjčkih manjina koji žive na ovim prostorima. Pored razmjene i druženja mladih iz oba BiH entiteta, cilj nam je i promovisanje ravnopravnosti među polovima, volonterizma i timskog rada, te uključenje roditelja u interetničke vannastavne aktivnosti djece i mladih.

Realizacija projekta obuhvata NEKOLIKO masovnih aktivnostisrkoje realizirano kroz lokalne projekte mladih i 2 višednevna interetnička izvidačka kampa koji su fokusirana na uzrast od 10 do 18 godina. Planirane aktivnosti projekta su: Interetnički ljetnji izvidački kamp NA BORAČKOM JEZERU (250 učesnika), Volonterski road trip Prijedor u Zenici (100 učesnika), Interetnički susreti mladih pod nazivom IV "Kozara" u Prijedoru (400 učesnika), Festival izvidačke pjesme (200 učesnika), Interetnički LJETNI izvidački kamp "KOZARA" (80 učesnika), Interetnički susreti mladih pod nazivom "Ususret proljeću 2021." u Zenici (100 učesnika), Volonterski dan na Boračkom jezeru "Dan planete zemlje 2021" (150 učesnika) te aktivnost na predstavljanju rezultata projekta gradskim upravama Prijedora i Zenice po završetku projekta. Ukupan broj direktnih učesnika u realizaciju ih ovih aktivnosti je oko 2300.

Kozara, Boračko jezero i sva druga mjesta u kojima su do sada boravili bili su mjesta največeg izvidačkog druženja u poslednjih 20 godina u BiH. Sticanje novih znanja, igra, pjesma, logorske vatre, ostavilo je neizbrisive uspomene, vječna prijateljstva, neraskidiva drugarstva, pa i poneku ljubav. Cilj nam je, da ovdje na Kozari sve to još jednom potvrde i još više učvrste. Današnje prisustvo zvanica ovdje daje nam za pravo da kažemo da smo u tome i uspjeli. Kreativnost, razigranost, široka znanja i umijeća uvijek su krasili izvidačku organizaciju i izvidače, pa i to da su sve zadatke izvršavali uz igru i izvidačku pjesmu.

Domaćin ovog kampa je Planinarsko društvo Mrakovica Kozarac

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić