Izdvajamo

Sezona sakupljanja ljekovitog bilja traje od proljeća pa do kasne jeseni, a ukoliko niste sigurni da li je vrsta jestiva ili otrovna - ne dirajte je!

 Da li se može zamijeniti borovnica i biljka velebilje? Odgovor je - da, može jer obe imaju plod od crnih bobica, ali dok je borovnica zdrava i ljekovita, velebilje je otrovna. Kako ističe Dragan Nedeljković, profesor u penziji i vrsni poznavalac biljaka, ako se već spremate da u prirodi uberete ili pojedete plod, treba da budete 100 odsto sigurni da je ta vrsta jestiva.

"Ljekovito bilje dijeli se u dvije grupe - neškodljivo, kao što je kamilica, menta, matičnjak, zatim na otrovno ljekovito bilje poput velebilja ili digitalisa. Otrovne vrste u maloj koncentraciji, uz druge preparate, mogu biti ljekovite, ali u većim dozama su smrtonosne", naglašava Nedeljković.

Samo 10 do 20 zrna velebilja može izazvati smrt
Mnoge vrste pripadaju familiji koju botaničari nazivaju pomoćnice, poput paradajza, paprike, krompira, duhana, petunije, ali neke druge iz iste porodice posjeduju otrovne alkaloide, koji nepovoljno djeluju na ljudski organizam.

Proizvodnja bukovače rentabilnija od šampinjona?!

"Velebilje je višegodišnja biljka koja raste na proplancima i uz šumske puteve, a za razliku od nje, borovnica raste u šumama, dosta je nižeg rasta i sa sitnijim lišćem. Bobice velebilja su, može se reći, slične srodnoj voćki i moguće je zamijeniti ih greškom, odnosno može doći do trovanja. Svi djelovi velebilja su otrovni, a 10 ili 20 bobica može izazvati smrt."

Trovanje zavisi od samog organizma
Jedno zrno može bili ljekovito, a nivo toksičnosti zavisi od koncentracije otrovnih supstanci, staništa, doba godine, temperature.

"Nivo otrovnih materija u biljkama varira u zavisnosti od spoljnih faktora, ali i od samog organizma jer će neko pojesti jedno zrno i završiti u bolnici, a neko će imati samo određene tegobe."

Čak 60 osoba hospitalizirano nakon što su jeli špinat - što su zapravo pojeli?

Trovanje bunikom, velelbiljem ili tatulom daje slične simptome, a to su žeđ, raširene zjenice, otežano disanje, a najbitnije je da se odmah potraži ljekarska pomoć. Naš sagovornik napominje da je kroz istoriju bilo i namjernih trovanja u porodicama, najčešće zbog moći ili nasljedstva.

Srijemuš ili mrazovac ?!
Sve više se ljudi posljednjih godina okreće zdravoj ishrani, najčešće biljnog porjekla, a veliku popularnost imaju samonikle vrste poput srijemuša. On ima jestive listove i blag, ali prepoznatiljiv miris luka, ipak tu se može napraviti greška. Ukoliko ga ne poznajete dovoljno na osnovu izgleda i mjesta staništa, možete ga zamijeniti sa mrazovcem.

"Srijemuš raste u listopadnim šumama, a mrazovac isključivo na livadama i po obodima šuma. Mrazovac nikad ne raste u samoj šumi ili na nekom sjenovitom mjestu", kaže Nedeljković

Bunika i tatula
Ko se sprema u berbu ljekovitih trava koje će konzumirati, mora znati i kako izgleda bunika.

 

"Ova biljka raste uglavnom na neobrađenim poljima, uz puteve, ali se može naći i na obrađivanim parcelama. Ima široku primjenu u farmaceutskoj industriji, najčešće kao terapeutsko ulje jer posjeduje analgetske osobine. I sa njom treba biti oprezan jer izaziva halucinacije, a 10 do 15 bobica je smtonosno. Pominjao sam i tatulu, zovu je još i trava od sipnje. To je narodni naziv jer su se listovi uvijali poput duhana i koristili za lječenje astme."

Sadite ljekovite vrste
Došla je jesen i ovo je period kada ima više prehlada pa je nezaobilazno pitanje - kako poboljšati imunitet uz pomoć ljekovitog bilja ?

Prijedorčanka Mirjana Grbić decenijama prikuplja ljekovito bilje i od njega pravi prirodne proizvode

"Na prvom mjestu je šipurak, od kojega se pravi čaj, džem, zatim borovnice i drenjine. Šipurak je bogat vitaminom C koji blagotvorno djeluje na organizam. Ono što bih ja zaista preporučio je da ko ima mogućnosti, posadi ljekovito bilje poput hajdučice, mente, matičnjaka. Ako se ide u prirodu i tamo se beru, uvijek treba brati malu količinu, a onda osušiti i koristit za spravljanje čaja ili nekih drugih preparata", savjetuje naš sagovornik.

Inače, naši krajevi su pogodni za gajenje ljekovitog bilja, ali statistika pokazuje da je ono zastupljeno na relativno malim površinama. Klima, zemljište i nadmorska visina pogoduju ovim vrstama, nisu zahtjevne za gajenje, a imaju tržište. Uzgoj je i do tri puta isplativiji od nekog drugog poljoprivrednog usjeva.


agroklub.ba

Budite ponosni na naše kozaračke borce, oficire i generale armije Republike Bosne i Hercegovine. Budite ponosni na naše očeve i majke, braću i sestre, jer oni živješe i umiraše časno. Budite ponosni jer pripadate narodu koji tlačen, proganjan i na pravdi Boga ubijan, a koji druge nije tlačio, proganjao i na pravdi Boga ubijao! Spram dušmanima budite ponosni i prkosni, a spram svojom braćom i prijateljima ponizni i milostivi! Neka nas sviju Uzvišeni Allah na tom putu pomogne!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.