Izdvajamo

Sinoć je, u organizaciji Udruženja žena "Kamičani 2015", na veoma originalan način, na otvorenom održana promocija knjige “SAČUVANO OD ZABORAVA” od Šerifa Velića.

Promociji je prisustvovalo oko 50 osoba.

Moderator je bila Nurfeta Arnautović.
Šerif je svojom harmonikom počeo prezentaciju, a zatim pričao o nasanku svoje knjige, a to je i Abdulah Sidran u svojoj recenziji opisao.

Velić je svoju autobiografsku ispovijest složio u šest poglavlja, prirodnim redoslijedom, onako kako je tekao život – od Kevljana do Jončepinga u Švedskoj, i natrag – obuhvatajući bitne istorijske trenutke i tragična zbivanja, prije i poslije genocidnog Rata protiv Bosne. Onome ko je preživio pakao logora koje je, ostvarujući svoje ratne ciljeve, masovno, po cijeloj teritoriji Republike BiH, organizirala policijsko-vojna mašinerija današnjeg 'enetiteta' Republika Srpska – neće biti lako čitati Velićeva potresna svjedočenja o paklu Omarske. Ni onaj koji – poput ovog recenzenta - o tome ponešto zna iz drugih knjiga i svjedočenja, ne može ove redove čitati a da sav ne uzdrhti, i dušom i tijelom, svejedno što je od zbivanja prošlo toliko godina, i što opisani događaji u logoru, po svojoj bestijalnosti, djeluju nemoguće i nestvarno. (Abdulah Sidran)

 


...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."