Izdvajamo

Ovo je pozitivna priča o jednoj grupi i jednom mjestu,Trnopolju o kojem obično govorimo u sasvim drugim okolnostima.
Mjesto je postalo prepoznatljivo od 1992 godine kada su tadašnje srpske vlasti tu otvorile logor za nesrpsko civilno stanovništvo.
Većina stanovnika Trnopolja je i sama prošla kroz taj logor i protjerana, da bi se po završetku rata vratio tek jedan manji dio nazad u Trnopolje.

Facebook grupa "Trnopolje nekad i sad" je pokrenuta u aprilu 2020 godine i trenutno ima preko 800 članova i uglavnom su vezani na neki način za Trnopolje, mada ima i onih koji sa Trnopoljem nemaju nekih posebnih veza.
Članovi grupe se nalaze u velikom broju zemalja od Evrope, Amerike, Kanade do Novog Zelenda. Osnivač i administrator grupe je Denijal Dergić koji otprilike polovinu vremena provodi u Norveškoj u gradu Bergenu, a drugu polovinu u svom Trnopolju.
U toku ovogodišnjeg mjeseca Ramazana pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za izgradnju bunara u Africi ili da se dovede voda kome je to zaista potrebno.

Odaziv je za akciju je bio zaista velik tako da je trenutno završeno 10 hair česmi (ručni pumpi za vodu) u Bangladešu i rezervisana je izgradnja dva bunara u Senegalu u Africi.
Inicijator i koordinator akcije Denijal kaže :
Mi koji nemamo problema sa vodom teško možemo i zamisliti kako je teško onima koji nemaju vodu u blizini.
Čitao sam hadis u kome naš poslanik Muhammed a.s. kaže da je voda najveća sadaka, odnosno iskopati bunar ili dovesti vodu gdje je to potrebno. Ja sam mislio da uradimo jedan bunar zajedno ali je odaziv bio toliko dobar da smo trenutno uradili 10 hair česmi stanovnicima koji žive u najsiromašnijem dijelu Bangladeša.

Treba napomenuti da je nisu samo Trnopoljci učestvovali u ovoj akciji već i jedan dio Kozarčana, kao i jedan dio mojih prijatelja koji nisu sa ovih prostora, a jednu hair česmu su samostalno finansirale džematlije Hrnića.
Ukupno je učestvovalo preko stotinu pojedinaca, bračnih parova ili cijelih familija. Mislim da nazivi česmi nisu toliko ni važni koliko je važno da ljudi dobiju vodu koja im je neophodna.
Htio bih da se zahvalim i kontaktu koji nam je pomogao da uplate kao i izgradnja prođu u najboljem mogućem redu. Akcija izgradnje hair česmi bi trebala biti nastavljena i idućih godina ako Bog da.

FB grupa ,,Trnopolje nekad i sad"

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni