Izdvajamo

BH UK Network je povodom Godišnje Skupštine dodijelio nagrade “volonteri godine”.

Općepoznato je da biti volonter nije baš jednostavno. Mnogi pojedinci svakodnevno ulažu svoje vrijeme, trud, znanje, vještine u razvoj bh.zajednice u Velikoj Britaniji i svojim nesebičnim djelima mijenjaju je na bolje. Upravo zbog toga, trud aktivista treba priznati i nagraditi. Nagrade je lično uručio NJ.E Vanja Filipović, Ambasador Bosne i Hercegovine U Londonu. Volonteri godine su:

Fejzi Jahaj – Bh.Savjetodavni Centar London
Fahrudin Omerović – Bh.Asocijacija Hertfordshire
Sanela Saračević Hujić – Asocijacija Coventry
Meliha Hadžović Solaković – Bh.Asocijacija Birmingham
Sada Bektić – Bh.Asocijacija Birmingham
Mirza Bašić – BH Community UK

Fejzi Jahaj– rođen u Prizrenu-Kosovo, dolazi u BiH kao maturant Ugostiteljske škole i sa svojom porodicom otvara pekaru. U toku rata u BiH i nakon zatočeništva u koncentracionom logoru Manjača, dolazi sa grupom sugrađana u London gdje ponovo sreće svoju porodicu. Nakon formiranja bh. dijaspore postaje i članom BHCAC u Lindonu, tadašnji BH Klub Brent i vrlo brzo postaje jedan od aktivnijih članova kao domaćin u Društvenom klubu te je postao poznat po svojoj dobrodošlici i raznim jelima koja konzumiraju svi koji dođu u klub. Fejzi je već nekoliko godina u Upravnom komitetu Centra a trenutno je na funkciji sekretara. Fejzi je i dobar virtuoz na fruli, a često kaže da se rodio na Kosovu, a da je toliko ako ne i više ponosni Bosanac.

 

Fahrudin Omerović– živi u sjevernom Londonu i dugogodišnji je član bh.udruženja u Hertfordshire. Član je izvršnog odbora te je u više navrata obnašao funkciju predsjednika udruženja. Fahrudin je velikodušna osoba koja je često inicijator i učesnik mnogih humanitarnih akcija. Redovno učestvuje u sportskim događajima; futsal,sjećanje na žrtve Srebrenice . Svi članovi su mu zahvalni na trudu i vremenu kojeg izdvoji da pripremi ručak/roštilj u bh.dopunskoj školi Hertfordshire. Nažalost, zbog radnih obaveza nije mogao doći na dodjelu nagrada, pa je u njegovo ime nagradu primio Sabit Jakupović.

 

Sanela Saračević Hujić–je jedna divna mlada dama iz Koventrija koja i povrh svoga veoma zauzetog života (privatni biznis, rad u policiji, ispunjen porodični život), nađe vrijeme za neprocjenjiv rad i trud oko organizacije podjele novogodišnjih paketića u Coventry BHCA asocijacije.Ona je zamjenik predsjednika BHCA Asocijacije i uvijek ima iskrenu volontersku volju oko poboljšanja rada i druženja u Koventriju.

Zaslužna je za veliki doprinos oko organizacije komemoracije godišnjice genocida u Srebrenici u Koventriju, pri čemu je uspjela da dovede i delegaciju iz Warwickshire and West Midlands Police.

 

Meliha Hadžović Solaković– je dugogodišnji aktivista bh.asocijacije i bivši koordinator za bh.dopunsku školu Birmingamu. Radi se o simpatičnoj osobi punog života koja svaki trenutak želi da ispuni nekim pozitivnim primjerom. Jedan od glavnih razloga za nagradu jeste ne samo da je pomogla radu asocijacije i bh.škole u više navrata, već je uspjela da usreći mnogu djecu u decembru 2018, pri podjeli paketića. Pobrinula se za ovogodišnju čarobnu atmosferu postavljanjem „Čarobnjak iz Oza“ scenografije čime je uspjela oživjeti njihove male mašte. Mališani su u prisustvu likova Doroti, Limenka, Strašila i Lava pobjegli iz stvarnog svijeta te uživali u zajedničkoj igri i druženju.

 

Sada Bektić– je također dugogodišnji aktivista bh.asocijacije Birmingam. Radi se o divnoj osobi koja je mnogo godina dovodila djecu u bh.dopunsku školu i istovremeno uspjela obavljati sve neophodne aktivnosti u cilju poboljšanja rada škole i asocijacije. Bilo da se radi o organizaciji i prikupljanju novaca za hranu za različite manifestacije, poklone za učitelje i koordinatore, Sada je tu da pomogne i organizuje sve to. Ove godine se opraštamo sa njenim sinom, maturantom, koji je uspješno završio bh.dopunsku školu. No, njemu i njegovoj divnoj majci rekli smo samo Do Skorog Viđenja!

Mirza Bašić– dugogodišnji aktivista BH Community UK. Izabran je za volontera godine zbog njegovog doprinosa nastavi muzičke kulture u školi Victoria. Mirza svira klavir i nekoliko puta je pratio, ne samo naše učenike, nego i pjesnike na pjesničkim večerima. Također, svira harmoniku i pomogao je našim učenicima da bolje upoznaju ovaj instrument, te pjevaju naše tradicionalne pjesme ,sevdalinke. Mirza je ponosan roditelj i ima dvoje djece, Ernada i Laylu. Prije par godina je radio i kao volonter u razredu i pomogao im da lakše savladaju čitanje. Nažalost, zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati dodjeli, te je u njegovo ime nagradu primila Semira Jakupović.

 Osim pojedinaca, nagrađene su i organizacije koje ulažu svoje resurse u zanimljive i poticajne projekte u suradnji sa BH UK Networkom kako bi pružile dodatne aktivnosti i obogatili život bh.zajednice na Ostrvu. Organizacije izabrane za nagradu ove godine, a koje su pomogle bh.zajednicu , su:

 Remembering Srebrenica,
Healing Hands Network i
Celebrating Sanctuary.

Remembering Srebrenica – Uz pomoć organizacije “Remembering Srebrenica“ na čijem se čelu nalazi Dr Waqar Azmi OBEi uz podršku ključnih osoba iz engleske vlade, sjećanje na Srebrenicu je oživljeno. Zahvaljujući njima mnoge ratne priče su ispričane, bol i jecaj majki Srebrenice se čuo širom svijeta. U suradnji sa BH UK Networkom godinama organizuju komemoracije godišnjice na genocid u Srebrenici širom Velike Britanije. Ova organizacija ima za cilj širenje svijesti o genocidu u Bosni i Hercegovini, o tome šta mržnja donosi, obrazovanju mladih Britanaca o zvjerstvima u Srebrenici. Nagradu u ime organizacije su primili Amra Mujkanović, Alma Aganović i Hayyan Bhabha.

Healing Hands Network– dobrotvorna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Ova organizacija djeluje u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini od 1997. godine, slanjem dobrovoljnih besplatnih terapeuta za liječenje ljudi koji pate od fizičkih i emocionalnih posljedica balkanskog rata.Oni takođe rade u Velikoj Britaniji podržavajući veterane, pružajući pomoć osobama Oružanih snaga Velike Britanije i njihovim porodicama. Bosnia UK Network blisko sarađuje sa “Healing Hands Network”. Njihovi terapeuti dolaze 2 puta mjesečno i pružaju pomoć našim članovima zajednice pomoću različitih terapija:masaže, reiki, Bowen terapija itd.

Celebrating Sanctuary– organizacija koja djeluje kroz umjetnost da bi proslavila i podigla svijest o doprinosu koji izbjeglice daju Birminghamu i Velikoj Britaniji općenito. Surađuju sa BH UK Network već duži niz godina na izgradnji odnosa i razmjeni kulturnih identiteta. Ova organizacija već dugi niz godina organizuje različite događaje i aktivnosti u toku Sedmice izbjeglica. Također veliko Hvala Rachel Cox, menadžer programa, koja je omogućila da KUD “Mladost Bosne” nastupi u centru Cannon Hill Parka u Birminghamu, gdje su naši najmlađi pod budnim okom njihove instruktorice Fahire Hasedžić imali čast da predstave bosanskohercegovačku zajednicu u Birminghamu svojim folklornim nastupom. Naravno, ne treba zanemariti njihovu nesebičnu pomoć i trud umjetnika za organizaciju komemoracije godišnjice genocida u Birmingamu.


Bosnia UK Network

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011