Izdvajamo

Reakcija džematlije na porušenu lipu pored džamije u Kozaruši

Postovani kozarcani. Svidja mi se razuman tekst o lipi simbolu dzamije u Kozarusi. Naime lipe su bile od starina pred dzamijom u Kamicanima, Kalati i dvije pred dzamijom u Kozarusi od starog zemana. Ta skoro porusena lipa bila je stara jos 1956 kad je hadzi Omer ef. Mahmuljin imam u Kozarusi, isao na hadz. To je vidljivo na starim slikama koje su bile do rata arhivirane u dzamiji u Kozarusi i nazalost unistene rusenjem dzamije 92'.tu lipu je donio i zasadio Grabic Murat did Vahida Grabic. Koji sad ima 70 godina.

Po gruboj procjeni ta ja lipa stara vise od 100 godina. 24.maja 92' bila je raketirana i svi joj ograni potrgani a stablo rascjepito na dvije polovine. To dobro znaju komisije dzamijske u Kozarusi. Dragi Allah je dao da je zarasla i prebolovala svoje rane, koje su bile vidljive. Bila je i ostala sumbol i svjedok jednog stoljce, ispracala merhume i docekivala klanjace u dzamiju. Sramotno je da je bez ikakve potrebe unistena samovoljom bez analize i dogovora sa dzematlijama. Da ne govorimo o grijehu tog cina rusenja, jer oni koji su je porusili i ne znaju sta je grijeh. Ako imaju i trun savjesti hitno trebaju podnijeti ostavku jer nisu dorasli da vode dzemat.

M. Selam,
dzematlija iz Kozaruše


Ubili mi dajdu, ubili i njegovog sina. Ubili sve moje jarane, komšije,prijatelje. Zapalili moju kucu, a i kuce svih mojih dragih. Silovali naše majke,sestre, rodice,žene.

Necu i ne mogu im ni  oprostiti ni zaboraviti.

Ali eto život je kao rijeka,tece i ne zaustavlja se.