Izdvajamo

Reakcija džematlije na porušenu lipu pored džamije u Kozaruši

Postovani kozarcani. Svidja mi se razuman tekst o lipi simbolu dzamije u Kozarusi. Naime lipe su bile od starina pred dzamijom u Kamicanima, Kalati i dvije pred dzamijom u Kozarusi od starog zemana. Ta skoro porusena lipa bila je stara jos 1956 kad je hadzi Omer ef. Mahmuljin imam u Kozarusi, isao na hadz. To je vidljivo na starim slikama koje su bile do rata arhivirane u dzamiji u Kozarusi i nazalost unistene rusenjem dzamije 92'.tu lipu je donio i zasadio Grabic Murat did Vahida Grabic. Koji sad ima 70 godina.

Po gruboj procjeni ta ja lipa stara vise od 100 godina. 24.maja 92' bila je raketirana i svi joj ograni potrgani a stablo rascjepito na dvije polovine. To dobro znaju komisije dzamijske u Kozarusi. Dragi Allah je dao da je zarasla i prebolovala svoje rane, koje su bile vidljive. Bila je i ostala sumbol i svjedok jednog stoljce, ispracala merhume i docekivala klanjace u dzamiju. Sramotno je da je bez ikakve potrebe unistena samovoljom bez analize i dogovora sa dzematlijama. Da ne govorimo o grijehu tog cina rusenja, jer oni koji su je porusili i ne znaju sta je grijeh. Ako imaju i trun savjesti hitno trebaju podnijeti ostavku jer nisu dorasli da vode dzemat.

M. Selam,
dzematlija iz Kozaruše


Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.