Izdvajamo

I ove godine ce se 5.avgusta(kolovoza) 2019.god. u organizaciji Udruzenja gradjana "Behar" i Fondacije "Dr. Eso Sadikovic" odrzati manifestacija "Vece sjecanja na dr. Esu Sadikovica" u Prijedoru gdje ce biti dodijeljene dvije knjizevne kao i bogat kulturno - umjetnicki program.

 Knjizevna nagrada "Dr.Eso Sadikovic"

Udruzenje gradjana "Behar" Prijedor,
Fondacija knjizevne nagrade "Dr. Eso Sadikovic" Prijedor,
Milana Tepica bb
79101 Prijedor
Prijedor, 13.juni(lipanj) 2019.god.

Fondacija knjizevne nagrade "Dr.Eso Sadikovic" Prijedor raspisuje

K O N K U R S
za knjizevnu nagradu "Dr. Eso Sadikovic" za 2019.god.

I

Nagrada se dodjeljuje za krace knjizevne forme protkane humorom i satirom

II

Od prispjelih radova ziri ce izabrati dva najbolja rada i novcano ih nagraditi
- Prvom nagradom u iznosu od 1.000,00 KM
- Drugom nagradom u iznosu od 500,00 KM

III

Konkurisati za nagradu mogu autori sa neobjavljenim radovima napisani na bosanskom, srpskom ili hrvatskom jeziku.

IV

Radove slati u elektronskoj formi na adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. a kljuc sifre i licne podatke slati posebno na istu e-mail adresu pod nazivom "kljuc sifre"

V

Rok za dostavljanje radova je 15.juli(srpanj) 2019.god. Prispjeli radovi nakon ovog datuma nece se vrednovati nego ulaze u konkurenciju za nagradu iduce godine.

VI

Nagradjeni autori svoja prava prenose na Fondaciju a ostale radove Fondacija moze objavljivati bez posebnog odobrenja autora.

VII

Troclani ziri odlucuje o dobitniku/dobitnici nagrade vecinom glasova.
Nagrade se dodjeljuju 5. avgusta(kolovoza) na manifestaciji "Vece sjecanja na dr. Esu Sadikovica" u Prijedoru.

Upravni Odbor Fondacije "Dr. Eso Sadikovic" Prijedor
Udruzenje gradjana "Behar" Prijedor


"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.