Izdvajamo

U kući Samke i Nijaza Huremovića, mještana Kozarca kod Prijedora, na prvi dan Bajrama kuća je bila puna omladine. Po tradiciji su im prvi Bajram čestitale njihove najmlađe komšije.

-Tako je posljednjih 14 godina. Bude puna kuća omladine. To je poseban osjećaj i sreća kad ti na Bajram prvi u kuću dolaze mladi- kaže Nijaz. Dodaje da je svoje drage goste počastio onako kako to dolikuje ovom velikom prazniku.

- Samka ih časti baklavom, kolačima, ja sokovima od voća iz mog voćnjaka. Darujem ih i novčano, dam svakom po deset maraka. Družimo se, vrijeme brzo prođe u podsjećanju na neke ranije Bajrame- kaže Nijaz i dodaje da nakon druženja s mladim Bajram slavi u porodičnom krugu.

Avaz


...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."